Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Marin Dešković Is Winner Of The Fortyfive Lines Award Mai '05 - For The Best Investigative Journalism

Marin Dešković je zakon

Dobitnik Marin Dešković u društvu Marka Didića (u pozadini) i Sanje Petrović (okrenuta leđima)


Da Marinko Čulić nije napisao da Feralovo otkriće lažne putovnice za Gotovinu ne znači da nas Carla del Ponte bezrazložno napada da je najpoznatiji Pakoštanac u Hrvatskoj, još bih se i složio s njim kako je riječ o važnom medijskom otkriću.

Sve donedavno mediji su širili POA-inu obavještajnu maglu o toj putovnici koja je trebala prikriti ključne karike u lancu državne logistike bjegunačkom tandemu Petrač-Gotovina.

Temeljiti Marin Dešković, istraživačka zvijezda u usponu, reporter Crne kronike Vjesnika, prvi je otkrio da je lažana Gotovinina putovnica glasila na ime Kristijan Horvat. Tek nakon Deškovića objavili su to Jutarnji list i Nacional.

Prošlog vikenda Marin je prvi objavio da je radionica Katavić i Hrvoju Petraču izradila putovnicu na vlastito ime koju je 2002. zaplijenila austrijska policija. O dalekosežnim posljedicama tog otkrića pisao sam u postu Veze Karamarka i Lončarića s Hrvojem Petračem.

I izgleda da su Marinovo otkriće od vikenda i spomenuti post na 45 lines polučili prve ozbiljnije rezultate u rastjerivanju POA-ine magle nad državnim karikama u lancu Gotovinih pomagača.

Dešković danas u Vjesniku otkriva da će istraga pozvati za svjedoka Damira Lončarića, bivšeg šefa OA-e, koji je na vrijeme znao za lažiranu Petračevu putovnicu. Kako i ne bi kad se čini sve izvjesnijim ono iz posta od utorka:

Moram ovdje ponoviti do sada neopovrgnutu informaciju da su u vrijeme Petračevog napuštanja Turske i prelaska u Austriju (kad su mu Austrijanci zaplijenili lažnu putovnicu) u Villachu boravili tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić i Saša Perković, tadašnji pomoćnik ravnatelja OA-e Damira Lončarića. Misija je za Petrača okončana uspješno i on se uskoro pojavio u ravnateljstvu policije u Heinzlovoj ulici gdje je dao iskaz vezano uz ubojstvo Sliška i iznapadao Ninoslava Pavića, Denisa Kuljiša i Davora Butkovića, najavivši masnu tužbu protiv EPH jer da ga je ta medijska kuća neopravdano nazivala šefom hrvatske mafije.


Kaže dalje Dešković da je Lončarić dao iskaz o svojim saznanjima za Petračevu (vjerojatno i Gotovininu) putovnicu Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, koji je najprije to saznanje proglasio državnom tajnom da bi se oznaka tajnosti tek sada skinula.

O austrijskoj zapljeni Petračeve putovnice i pozivanju Damira Lončarića da u istrazi ponovi ono što je rekao Mladenu Bajiću danas u Jutarnjem listu pišu i Dušan Miljuš, Ivanka Toma i Petar Rosandić.

Jasna Babić danas piše o austrijskoj zapljeni 2002., ali prešućuje ulogu Damira Lončarića. Nije ni čudno kad je nedavno napisala da je OA znala za Gotovininu putovnicu ali je o tom šutjela jer se čekalo da Kristijan Horvat negdje pokaže tu ispravu, pa da ga se uhiti.

Zaobilazeći Lončarića, Večernjak se ipak dotiče njegovog svojedobnog šerfa u policiji i čovjeka koji ga je doveo na mjesto ravnatelja OA-e Tomislava Karamarka. Kaže se da će Predsjednik Stjepan Mesić priupitati Tomislava Karamarka je li istina da je početkom devedesetih besplatno stanovao na Jarunu u stanu Hrvoja Petrača (formalno njegove žene Alice).

I Ivica Đikić, koji je donedavno kao i Jasna Babić, bio sklon Tomislavu Karamarku, u današnjem Feralu bilježi da je bivši ravnatelj UNS-a osim za Smiljana Reljića od Predsjednika Stjepana Mesića ishodio Predsjedničku mirovinu i za svog poslovnog partnera Dragana Škrtića.

Tomislav Karamarko je po Feralu bio poslovni partner sa Škrtićem u tvrtki Soboli, a sam sam svojedobno u Vjesniku napisao da su njih dvojica partneri u zaštitarskoj firmi IPPON Security.

Ta je tvrtka ekskluzivni zaštitarski partner Pavićevog EPH. Osim fizičke zaštite Ninoslavu Paviću, što često obavlja sam Dragan Škrtić, Ipponovi zaštitari osiguravaju i novu poslovnu zgradu EPH u Koturaškoj ulici.

Kačićeva 9A -sjedište IPPON-a. Na istom mjestu se nalazio i Soboli


Otklon od Karamarka onih koji su mu donedavna bliski imao bi značiti da Predsjednik Stjepan Mesić nikako ne želi da se njega, preko Tomice, ali i Lonca (Damir Lončarić), povezuje s Antom Gotovinom i Hrvojem Petračem.

Mesić je preko Željka Bagića i Franje Tureka, u toj priči, već dovoljno umočen.

Nakon svega, nadam se da će Marin Dešković, istraživački favorit 45 lines, negdje izjaviti:

Od srca zahvaljujem! Ova nagrada je veliki podstrek mojim znanstvenim potrebama i istraživačkom nagonu. Novim otkrićima trudit ću se opravdati ukazano mi povjerenje.



Post je objavljen 19.05.2005. u 12:41 sati.