Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starwars

Marketing

Značaj Hype-a

Došao je i taj dan, ep3 je u kinima. No, ni sam ne znam treba li se veseliti ili tugovati. Konačno je stigao u kina posljednji dio Sage koji će zaokružiti cjelinu. Iz tog razloga se treba radovati. Međutim, s druge strane, ovo je i posljednji installment. Poslije njega više neće biti onog hype-a kakav je bio godinama uoči izlaska nove epizode. Jer, užitak kod SW filmova, nije samo gledanje SW filmova, nego i čekanje SW filmova. Ja sam bio suviše mlad da se sjećam hype-a kod očekivanja filmova originalne trilogije. No, kod prequel-a sam se dobro upoznao s tim. Vjerujem da je hype kod prequel-a bio i intenzivniji zbog interneta.
Sjećam se histerije prije dolaska TPM-a, tamo koncem 90-tih. Prva epizoda! Sjećam se kina u toj jednoj dalekoj zemlji u kojoj sam se zatekao na premijeri. Čekao sam 4 sata u redu, a red se protezao do ulice, i sve dolje do stanice podzemne željeznice, gdje je cijeli jedan peron bio ispunjen ljudima. Radilo se o multipleksu koji je štancao prikazivanja svaki sat, kao što je to slučaj u Cinestaru danas, i ljudi bi čekali na prvi slobodan termin da uđu u dvoranu.

Kad smo konačno ušli, ona špica, zadnji put gledana dvije godine ranije u SE izdanjima originalne trilogije. Pa onda opening crawl i konačno "Episode I". U dvorani su bljeskali fotoaparati, fanovi u kostimima Dartha Maula i Stormtroopersa su mahali svojim plastičnim sabljama i blasterima, a od vriske se jedva mogla čuti Williamsova glazba.

Bio je to početak zlatnog doba koje će vjerojatno završiti večeras. Poslije njega neće biti špekuliranja po Forumima, grozničavog traženja po SW sajtovima za bilo kakvom informacijom, čitanja prve rečenice na nekom postu koji otkriva detalje scenarija, no žmirenja na ostatak, kako se previše ne bi spoilalo. Kakav je samo sladak osjećaj radoznalosti to bio.

Možda sve neće završiti večeras. Ipak, ne znamo što će nakon epIII uslijediti. Hoće li Lucas sve iznenaditi odlukom da ipak snimi epizode 7, 8 i 9. Hoće li biti TV serije. Nadam se da će određenog hype-a i dalje biti. Alternativa je da SW završi u ropotarnici nostalgije, kakav je slučaj sa starim legendarnim naslovima filma i stripa. Zato, trebamo hype!!!

Post je objavljen 19.05.2005. u 09:13 sati.