Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

zašto u hrvatskoj (po prvi put) treba bojkotirati lokalne izbore - neizlaskom do promjene izbornog zakona

začepi nos i glasaj, izađi da netko ne zaokruži tvoj listić, izađi jer će se tvoj glas inače pomoći onima koji dobiju najviše, izađi jer je to bit demokracije, izaberi manje zlo, demokracija je loš sustav ali je najbolji koji imamo, izađi jer je svaki glas bitan...
Pa koje smo mi svi ovce. Petnaest godina nama vladaju isti političari. Petnaest godina se garnitura nije promijenila osim onih koje je uklonila smrt. Račan nije baš raspoložen za rušenje ove nesposobne vlasti, on bi radije čekao kraj godine. Pa ako se njemu čeka, velikom broju ljudi se ne čeka. On je jedan od ovih koji su 15 godina na vlasti (barem je u saboru cijelo vrijeme) i što je još gorje cijelo to vrijeme je predsjednik svoje stranke; kakva je to demokracija u SDP-u kad se za 15 godina nije promijenio predsjednik. Tko tu daje šansu mladima? U interesu im je stabilnost postojećeg sustava koji je, u teoriji demokratski, ali u praksi daleko od toga. Sustav je zapravo u osnovi ok, kao ideja, ali su mu potrebne drastične izmjene:
1. Razlika u relevantnim političkim strankama RH svedena je na minimum (HSLS, glavni partner SDP-a na izborima 2000-te, sada je u mnogim sredinama partner HDZ-u; Mato Arlović, jedan od glavnih ideologa SDP-a izjavio je prije godinu i nešto dana da njihova (SDP-ova) koalicija s HDZ-om nije isključena).
2. Koalicije zbunjuju mnoge birače (slaže se i dr. Ivan Šiber, gost jučerašnjeg Otvorenog). Koalicija=manipulacija u hrvatskom slučaju. Na mnogim koalicijskim listama mogu se naći po tri, četiri ili pet stranaka, a u slučaju prolaza praga, na vlast odlazi samo prvi ili drugi s liste. Zeleni npr. često znaju služiti kao ukras na predizbornom plakatu, a njihov je kandidat recimo dvadeseti na nekoj županijskoj listi.
3. Dok izbori ne ponude zaokruživanje konkretnog kandidata sa liste, nikad nećemo znati kome smo zapravo dali glas.


Post je objavljen 13.05.2005. u 18:37 sati.