Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Jesu li Roso i Gotovina u Francuskoj?



Kompromitira li Ivica Marijačić francuskog generala Phillipea Rondota?


Hrvatski list javlja da je umirovljenom generalu Anti Rosi dozlogrdilo u Hrvatskoj i da je otputovao u Francusku kamo namjerava preseliti i obitelj ako se nastavi dosadašnji odnos hrvatskih vlasti prema odbjeglom generalu Anti Gotovini.

Ivica Marijačić piše da su izaslanici francuske države Rosi prenijeli tri varijante mogućnosti razrješenja slučaja Gotovina:

1. da se Ante Gotovina kao francuski državljanin iz Francuske preda Haagu.

2. da se Gotovina pred Francuzima i da mu se sudi u Francuskoj, a jamčila bi mu se, navodno jednoznamenkasta zatvorska kazna.

3. ako Gotovina ne bi prihvatio ni jednu od ove dvije mogućnosti, Francuzi mu nude trajni nestanak, zametanje svakog traga.

Meni se čini da su ovi navodi Hrvatskog lista prije svega reakcija na vijest iz Globusa od 05. svibnja da je Hrvatsku posjetio francuski obavještajni general Philippe Rondot u dogovorenoj francusko-hrvatskoj misiji uhićenja Ante Gotovine.

Dosadašnji najveći Rondotov ulov je svjetski terorist Illich Ramirez Sanchez - Carlos.

Francuska se angažirala u lovu na Gotovinu nakon pritiska Carle Del Ponte. Neslužbeno, ona optužuje Francuze i za ometanje uhićenja Radovana Karadžića.

Predsjednik Stjepan Mesić je u ožujku zatražio od francuskog kolege Jacquesa Chirac da pomogne u lovu na Gotovinu.

Izgleda mi da Hrvatski list želi osujetiti napore Philippea Rondota i upropastiti dogovorenu francusko-hrvatsku suradnju uhićenju Ante Gotovine, kao što je to svojedobno činio Nacional glede britansko-hrvatske suradnje.

Marijačić sugerira da se Roso našao s Rondotom koji da je Gotovini ponudio gore spomenuta tri prijedloga. Ako je Roso otputovao u Francusku, mora da je i Ante Gotovina u Francuskoj, dalo bi se iščitati iz Marijačićeva teksta. Isto tako je Pukanić sugerirao da je intervju s Gotovinom napravio u Londonu, a glupi i pokvareni MI6 trubi da je Ante Gotovina u Hrvatskoj.

Specijalni medijski rat kojim se služe naše tajne službe doista je na primitivnom nivou i nije neki problem razvaliti ga.

Domagoj Margetić nedavno angažiran s Antom Rosom u kompromitiranju hrvatske Vlade u navodnim pregovorima s Gotovinom, ne slučajno protestira pred ministarstvom pravosuđa, navodno se žaleći da mu nije uručena haška optužnica, a zapravo skrećući pažnju na ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt protiv koje traju neprestani pritisci iz POA-e da je samoinicijativno dogovarala susret Ante Rose i Carle Del Ponte, gle krimena - ne informiravši Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Prethodno, POA je proširila glasinu da se Ante Gotovina skriva u Izraelu, jer eto u Izraelu je i Hrvoje Petrač.

Tekstovi u Feralu, Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji da je Hrvoje Petrač u Izraelu, blokirali su bilo kakvu daljnju ozbiljniju potragu za Petračem i njegovo uhićenje.

Predsjednik Stjepan Mesić koji je navode iz tih tekstova potvrdio i krajnje pojasnio dodao je da se Petraču kad se vrati u Hrvatsku mora obnoviti suđenje za otmicu sina generala Vladimira Zagorca, čime potvrdio nagađanja zašto mu je stalo da Ivica Crnić ostane predsjednik Vrhovnog suda. Naime, Vrhovni sud je taj koji može potvrditi presudu Županijskog suda o šest godina zatvora za Petrača ili naložiti obnovu postupka. Navodno su na Ivicu Crnića pravljeni i drugi pritisci da ostane predsjednik Vrhovnog suda, a sve u svrhu dekriminalizacije Hrvoja Petrača.

Riječki pravosudni kuloari, uvjeravaju me da je Ika Šarić, nepotkupljiva i hrabra sutkinja koja nije pokleknula ni pod prijetnjom Norčevih prijatelja da ga oslobodi ili mu izreče minimalnu kaznu, svjesna problema Petrač pred kojim bi se našla kad bi prihavtila Mesićevu ponudu da ona postane predsjednica Vrhovnog suda, pa se na istoj zahvalila.

S druge strane Miroslav Šeparović, odvjetnik Vladimira Zagorca, navodno lobira kod premijera Sanadera da sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić koji je nepravomoćno osudio Hrvoja Petrača postane predsjednik Županijskog suda.

Da se to dogodi kritike dijela javnosti, posebno tjednika Nacional zasule bi ministricu Škare Ožbolt i premijera Sanadera da su podlegli pritiscima MI6-a da se Turudića, ili kompromitira ako ne osudi Petrača, ili nagradi ako mu izreče kaznu.

Zato premijer Ivo Sanader koji je pokazao iznimnu bliskost s Ivom Pukanićem u Nacionala u kom je objavljen britanski non paper POA-i za suzbijanje mreže Gotovinih pomagača ustupivši Pukiju fotografije iz svoje osobne arhive, od kojih se posebno ističe ona na kojoj podsjeća Freddia Mercuria, ozbiljno razmišlja da osujeti pokušaje Miroslava Šeparovića da kadrovira u drćavnoj upravi i pravosuđu.

Ali, Tomislav Karamarko u namjeri da deložira Vesnu Škare Ožbolt iz ministarske fotelje preko Ferala širi glasinu kako je ona medijima plasirala još jednu kontroverznu informaciju: da Uskok obrađuje Slavka Linića i Hrvoja Vojkovića zbog privatizacije Sljemena, a što je zapravo neistina.

Medijski rat HDZ-ovih frakcija iz devedesetih skoro da se preslikao u dvijetisućite - na štetu nacionalnih interesa, medijskih sloboda i integriteta, međunarodnog ugleda zemlje...


Post je objavljen 12.05.2005. u 14:21 sati.