Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Dražinoj ćerki uručen Orden

Gordani, ćerki Draže Mihailovića, američki veterani uručili Orden za zasluge, kojim je još 1948. godine odlikovan njen otac

Povodom 60. godišnjice pobede nad fašizmom, delegacija američkih ratnih veterana uručila je juče doktorki Gordani Mihailović, ćerki đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, Orden za zasluge (Legion of merit), kojim je američki predsednik Hari Truman 1948. posthumno odlikovao četničkog komandanta.

Najviše ratno odlikovanje koje SAD daju strancima predato je ćerki đenerala Mihailovića na Dedinju u Beogradu, u rezidenciji američkog vojnog atašea. Interesantno je da dodela priznanja prethodno nije najavljena i da novinari nisu bili pozvani da prisustvuju ceremoniji, kako je to inače uobičajeno. Kako saznajemo, razlog ovog neobičnog postupka američke administracije jeste protest Hrvatske i BiH, koje su se usprotivile dodeli ordena četničkom komandantu.

Interesantno je da je Orden za zasluge đeneralu Mihailoviću predsednik SAD Hari Truman dodelio na preporuku legendarnog američkog ratnog komandanta, generala Dvajta Ajzenhauera. Kako stoji u odluci o dodeljivanju ordena, vođa Ravnogorskog pokreta i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini odlikovan je zbog "velikog doprinosa pobedi saveznika" i zbog spasavanja više od 500 američkih avijatičara 1944. godine, čije su avione Nemci bili oborili iznad Srbije.

Američki ratni veterani, koji su juče đeneralovoj ćerki uručili orden njenog oca, spaseni su u toj operaciji snaga đenerala Mihailovića, u istoriji poznatoj pod nazivom "Halijard" ili "Vazdušni most". Đeneral Mihailović je u blizini Pranjana izgradio planinski aerodrom sa kojeg su spaseni avijatičari američkim avionima vraćani u njihove ratne baze u Evropi.

Podsetimo, đeneral Mihailović osuđen je na smrt na montiranom komunističkom procesu i pogubljen 17. jula 1946. u Beogradu. Još se ne zna gde je njegov grob.

Istorijska istina

"Istorijska istina se više ne sme ni skrivati ni prekrajati. Đeneral Dragoljub Draža Mihailović prvi je gerilac protiv nacizma u tada porobljenoj Evropi. Odbio je da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske u aprilskom ratu 1941, a 13. maja iste godine sa Ravne gore uputio je svim jugoslovenskim patriotama poziv na ustanak. Bio je komandant legalne Vojske u Otadžbini i ratni ministar vojni legalne jugoslovenske kraljevske vlade u izbeglištvu. Njegov doprinos pobedi saveznika je ogroman, kao što je neprocenjiva i đeneralova uloga u odbrani srpskog naroda od genocida u tada nacističkoj hrvatskoj državi", kaže se u saopštenju SPO-a.


Post je objavljen 10.05.2005. u 19:57 sati.