Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/didarogo

Marketing

šetnja prirodom

dakle, još da kažem onbo sčime je cijela priča o Kužnjaku počela, ato je da je u Mexicu ipak jedna vrsta đavolje t4rave, a kod nas druga. Je li to ima još kakve veze - ne znam jer nisam bio u Mexicu. Svakako za imati neki praiv stav prema Daturi, valja se barem malo kužiti u put toltečkoga ratnika, što na kraju krajeva, nije loše niti samo po sebi. Tamo se uostalom, opisuju još i pejotl, kojega je bolje zvati Mescalito, pupoljka kaktusa službenog nazivlja lophophora wiliamsii. Taj se kaktus i kod nas može legalno0 nabaviti i uzgajati. Treba mu oko sedam godina da izbaci jestice plodove u kojima prebiva Mescalito čija svrha je da uči ljude kako treba živjeti. Za razliku od Dature koja je ratniku saveznik, bolje reći savezni9ca jer njena priroda je ženska, Mescalito je više prijatelj i zaštitnik no i on može odbiti onoga kome taj put nije primjeren.
Postoji, uz Daturu, još jedan važan ratnikov saveznik, a to je mali dim, dimčić ili "Humito". Riječ je o mješavini za pušenje koja se uzima na lulu, a sastoji se prvenstveno od sušenih gljiva iz familije psylocibae, uz dodatak još nekih trava. Don Juan je jako hvalio dimčića i pretpostavljao ga đavoljoj travi koja je po njemu bila predivlja i posesivna. Nisam pušio "HUmita" no probao sam jesti te psylocibae i bio prilično razočaran jer5 su mi samo podizale nervozu, zbunjenost i nekakvb osjećaj općeg gađenja, s vremenom se čovjek naravno počne pitati je li mi dobro, i naravno da mu od časa kad si postavi to pitanje više nije dobro ni približno. Uglavnom, jedva sam čekao d a me pusti. Možda bi ipak trebalo ponoviti radi utvrđivanja gradiva.
Kod nas osim što se mogu psylocibae nabavljati na crnom tržištu, rastu razne gljive s utjecajem na svijest. Spomenimo samo ludaru (boletus satanis), koju krivo svrstavaju u otrovnice, a potom muharu (Amanita muscharia) koja nije toliko bezopasna po tijelo iako i najveći gljivarski stručnjaci u povjerenju kažu da ćeš od nje "samo malo plaziti po zidu".
Ima sigurno još toga, vjerojatno ste i vi čuli za nešto - pa se javite...

Post je objavljen 09.05.2005. u 11:35 sati.