Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/epikur

Marketing

Povratak otpisanih :-)

Malo sam se izgubio u vremenu i prostoru pa prestadoh pisati blog. No, dobro je to što mu se čovjek uvijek može vratiti kao domu svom. Nadam se da ste veseli i da vas je puklo proljeće kao i mene.
Evo teksta za povratak na koji me je inspirirala jedna osoba koja se drži tog principa:

POKUŠAJTE SE ODNOSITI PREMA DRUGIMA ONAKO KAKO BISTE ŽELJELI DA SE ONI ODNOSE PREMA VAMA ili POKUŠAJTE NE ČINITI DRUGIMA ONO ŠTO NE BISTE VOLJELI DA ONI ČINE VAMA

Već dugo vremena među mnogim ljudima i u mnogim zemljama postoje verzije onoga što se obično naziva zlatno pravilo. Ova verzija odnosi se na škodljiva djela.
Jedino svetac može prolaziti kroz život nikad ne povrjeđujući druge. Ali, jedino kriminalac povrjeđuje one oko sebe bez razmišljanja.
Potpuno odvojeno od osjećaja krivnje, srama ili savjesti, što također može biti vrlo realno ili neugodno, pokazalo se da je istina da povrjeđivanje drugih može djelovati povratno na onog koji to radi.
Nisu sva škodljiva djela nenadoknadiva: netko može učiniti protiv drugog nešto što ne može biti odgurnuto u stranu ili zaboravljeno. Umorstvo je jedno od takvih djela.
Upropaštavanje tuđeg života može upropastiti vaš. Društvo reagira - zatvori i ustanove za umobolne pretrpani su ljudima koji su povrijedili svoje bližnje. No, postoje i druge kazne: bilo da je netko uhvaćen ili ne, činjenje škodljivih djela protiv drugih, a posebno onih potajnih, može dovesti do velikih promjena u stavu prema drugima i sebi. Sve te promjene nesretne su prirode. Sreća i zadovoljstvo iščezavaju iz života.
Ova verzija zlatnog pravila može poslužiti kao test. Navedete li nekog da je uporabi, on može shvatiti što je škodljivo. Na filozofasko pitanje što je škodljivo,odgovor što je to loše daje se odmah i osobno: biste li željeli da se to dogodi vama? Ne? tada to mora biti škodljivo i s društvenog gledišta, loše djelo. To pravilo može podići socijalnu svijest pojedinca. Nadalje, iz njega svatko može shvatiti što bi trebao, a što ne bi trebao raditi.
Put do sreće zatvoren je za one koji se ne suzdržavaju od činjenja škodljivih djela.

Post je objavljen 09.05.2005. u 11:16 sati.