Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/josephinegipat

Marketing

Pronađena 'najljepša mumija'


Savršeno očuvana mumija stara 2300 godina, prekrivena zlatnom maskom i prekrasnim crtežima bogova i božica otkrivena je u kompleksu piramida Sakara blizu Kaira.

Neidentificirana mumija iz 30. faraonske dinastije bila je u drvenom sarkofagu pokopana u pješčanu grobnicu dubine šest metara, a nedavno ju je otkrila skupina egipatskih arheologa. "Otkrili smo možda najljepšu mumiju ikad otkrivenu u Egiptu", rekao je Zahi Havas, šef Egipatskog vrhovnog vijeća za starine, nakon što je arheolozima pomogao maknuti poklopac sarkofaga. Dodao je da će stručnjaci pokušati pomoću CT-a idućega tjedna otkriti više pojedinosti o mumiji, o tome kako je ta osoba živjela i umrla. Nakon toga bit će izložena u muzeju Imotepa, slavnog arhitekta koji je dizajnirao Stepenastu piramidu, najstariju takvu građevinu u Egiptu. Mumija, pronađena prije dva mjeseca, od glave do pete je pokrivena oslikanom posmrtnom odjećom koja prikazuje različite prizore, koji uključuju i božicu Mat prikazanu u obliku pernate žene s ispruženim krilima. Također se prikazuje četvoro djece sokologlavog boga Horusa te rituali i postupci mumificiranja osobe, za koju Havas vjeruje da je bila imućna, što dokazuje i mjesto pokopa i fino zlato korišteno za posmrtnu masku.
"Umjetnik koji je prije više od 2000 godina napravio mumiju prikazao je brilijantnost starih Egipćana, prije svega korištenjem nevjerojatnih boja i vrlo grafičkim prikazom lica", kaže Havas. Mumija je bila pokopana u nekropolama kralja Tetija, drevnom groblju na kojem se nalaze deseci pogrebnih komora i lažnih ulaza koji su, po vjerovanju drevnih Egipćana, služili dušama mrtvih da napuste grobove i hramove. Nekropole leže uz uništenu piramidu Tetija, faraona 6. dinastije iz razdoblja od prije više od 4300 godina. Havas je rekao da je u Sakari otkrivena i do sada nepoznata piramida koja će biti predstavljena nakon dva mjeseca iskopavanja. Sakara, oko 8 kilometara južno od Kaira, jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Egiptu, bogato starim hramovima i grobnicama.

Iskon, 04.05.2005.


Post je objavljen 05.05.2005. u 12:04 sati.