Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Vesna Škare Ožbolt na meti tajnih agenata


Više je mogućnosti zbog kojih je Vesna Škare Ožbolt na meti tajnih agenata.

Možda neki nisu zaboravili njen objektivni angažman u slučaju Mate Granić - Velimir Delonga. I tada su pojedini mediji bliski obavještajnom podzemlju tvrdili da Vesna Škare Ožbolt stoji iza Uskokove akcije u kojoj se Matu Granića htjelo uloviti u primanju mita. Ti su se mediji naslanjali na informacije koje im je, navodno, prenosio Mirko Ljubičić Šveps, bivši agent vojne obavještajne službe koji se s kolegom Mirom Lacom, koncem 90-esetih tajno sastzajao s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem i prenosio mu procjene i informacije o stanju u MORH-u.

Mirko Ljubičić Šveps se spominje i vezano uz umiješanost Ivana Zvonimira Čička u aferu Granić - Delonga, o kojoj je govorila Sanja Sarnavka, u intervjuu prenesenom na ovom blogu.

U knjizi Ivice Đikića, neformalnoj biografiji Predsjednika Stjepana Mesića, Domovinski obrat Mirka Ljubičića Švepsa navodi se kao glavnog pregovarača između premijera Račana i u Rijeci tada optuženog generala Mirka Norca. Mirko Ljubičić Šveps uspio je ishoditi Račanovo jamstvo da Hrvatska neće izručiti Norca Haagu ni za slučaj Gospić, ni za slučaj Medački džep, pa je Norac mogao izići iz zagrebačkog stana Mire Lace, pojaviti se na autocesti za Karlovac i dati intervju svojoj tadašnjoj djevojci Branki Slavici za Dnevnik HTV-a, te uz pratnju Milijana Brkića, šefa specijalne jedinice policije, otići u riječki pritvor.

Prethodno su Miro Laco i Mirko Ljubičić Šveps pregovarali s Predsjednikom Mesićem koji je kao i kasnije u slučaju Gotovina pozvao Mirka Norca da mu da prijavak u Uredu Predsjednika, te ga naivno i dvije većeri čekao u istom uredu.

Ranko Ostojić, kao tadašnji ravnatelj policije u cijeloj priči mogao je samo osigurati da Milijan Brkić (kojeg je Tomislav Karamarko, navodno nedavno zaposlio u POA-i) izvrši policijski zadatak i odveze Norca u zatvor, iako se ranije opirao izvršiti neke zapovijedi o uhićenjima pripadnika gospićke skupine, pazeći da novinari ne snime viteškog vojvodu s lisicama na rukama. Ranko Ostojić je uspio izmanevrirati novinare i Norac je ušao na stražnja vrata Županijskog suda u Rijeci.

Moguće je dakle, da je krug prijatelja Mirka Norca, a povezanih s Matom Granićem inicirao kampanju protiv ministrice Vesne Škare Ožbolt da joj se "nasapuna daska" jer ju smatraju odgovornom za udaljavanje Granića iz DC-a.

Moguće je da iz čitave kampanje stoji sam Tomislav Karamarko, kako sam i ranije pisao, koji je sklon s odabranim novinarima otići na ručak i informirati ih o stanju u službi i državi, što je kao način komuniciranja jednog šefa sigurnosne službe s javnošću, potpuno van zakona.

A koji su njegovi motivi, osim da pomogne Predsjedniku Mesiću i odbjeglom Hrvoju Petraču, teško je dokučiti.



Post je objavljen 27.04.2005. u 08:58 sati.