Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tuđmanovci, Papa i međugorska maglica

Vidio sam Papu prvi put kada je 1994. sletio na Pleso. Stajao sam samo desetak metara od crvenog tepiha kojim su hodili Ivan Pavao II i Franjo Tuđman. Papa se oslanjao na štap. Tuđman je bio pun sebe i požurio se uhvatiti ga pod desnu ruku da mu pomogne u kretanju. Papa ga je odbio odlučnom kretnjom lakta.

To mi se baš svidjelo.


(potpis pod sliku je Hrvatskog informativnog centra Ante Belje)


A još lošiji katolici od Tuđmana, bili su tuđmanovci.

Tih dana HTV je emitirala prilog s Tuđmanom na teniskom terenu kako žustro zamahuje reketom. Prilog je bio popraćen sljedećim tekstom:

Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman mlađi je od Svetog Oca samo dvije godine, a kako vidimo u puno boljoj je kondiciji.


A dvije godine kasnije Amerikanci su nagovorili Tuđmana da se dođe pregledati u njihovu glasovitu kliniku Walter Reed, da bi svijetu preko CNN-a mogli objaviti da hrvatski Predsjednik boluje od raka na želucu.

Miroslav Tuđman ni danas neće priznati da je njegov tata upao u klopku CIA-e, neg' i dalje tvrdi da je riječ o nastavku suradnje iz Oluje:

Zašto se tek ovih dana počelo konkretno govoriti o suradnji američke i hrvatske vlade, odnosno obavještajnih službi dviju država u pripremi operacije Oluja i u vrijeme same operacije?

- Takva procjena nije točna. Stavovi hrvatske i američke vlade bili su transparentni sve vrijeme. Taj odnos možemo podijeliti u dvije faze. S jedne strane, odnosi dviju vlada, a pogotovo dvaju ministarstava obrane i obavještajnih zajednica, bili su jako dobri. Dapače, sjetite se pisma predsjednika Clintona predsjedniku Tuđmanu, za njegova boravka u bolnici Walter Reed 1996., gdje se doslovno govori o partnerskim odnosima u rješavanju krize u regiji. Prije toga bila je izjava američke strane da bez suradnje s Hrvatskom ne bi došlo do Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Uostalom, već u prvim godinama suradnje hrvatski su časnici išli na školovanje na West Point. Prema tome, postoji više službenih izjava i indikatora koji pokazuju dobru suradnju Hrvatske i SAD-aI].

Amerikanci neće svjedočiti u Haagu jer štite svoje interese (Jutarnji list 25/08/2001)


Tako i fra Jozo Zovko, nekadašnji međugorski župnik prodaje maglu da je Papa htio doći u Međugorje, ali da ga biskup Ratko Perić nije htio pozvati ([I]Jutarnji list
, 04. 04. 2005.)


i:

Između ostaloga, dr. Franjo Tuđman rekao je i slijedeće: "Ponovno ponavljam da mi je prilikom mog zadnjeg razgovora s njim Papa Ivan Pavao II da bi prilikom posjeta Bosni i Hercegovini, želio posjetiti i Međugorje".



Post je objavljen 06.04.2005. u 18:24 sati.