Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seve

Marketing

Rico – čudo od psa

Eto danas malo zatišja oko Seve, pa sam odlučio staviti vijest o jednoj drugoj zvijezdi :)))

Škotski ovčar iz Njemačke zapanjio je znanstvenike svojim vokabularom od 200 riječi i nevjerojatnom sposobnosti učenja novih bacio je potpuno novo svjetlo na evoluciju jezika.

Rico može donijeti najmanje 200 predmeta nakon što ih netko imenuje i možda je živući dokaz da psi stvarno razumiju ljudski govor.

Rico zna imena svih igračaka u svojoj kolekciiji od sto i više komada i može ih donijeti s 93-postotnom točnošću. Štoviše, može donijeti nove predmete kada ga se to traži, čak i ako nikada prije nije čuo ime predmeta, tvrde znanstvenici.

Otkriće možda ne iznenadi vlasnike pasa, ali svakako može obnoviti rasprave o tome što je jezik i je li on jedinstven samo ljudima.

"Pitamo se što sprečava životinje da govore. Ograničenje sigurno nije njihova sposobnost da čuju i razumiju", kaže Julia Fischer iz Institita za evolucijsku antropologiju Max Planck u Leipzigu.

Ricova sposobnost odgovara procesu koji se naziva "brzo ocrtavanje" karakteristično za malu djecu koja uče govoriti i razumijevati jezik. Brzo ocrtavanje omogućuje djeci da brzo stvaraju "grube" hipoteze o značenju novih riječi kada ih prvi put čuju.

Devetogodišnji pas koji je prije pet pobijedio ljudske natjecatelje u popularnom njemačkom televizijskom talent showu živi sa svojim vlasnicima u Dortmundu.

Vlasnica psa je izjavila da je Rico razvio ove vještine kada je gotovo cijelu godinu ležao nakon operacije ramena, a ona se pokušavala baviti njime dok se oporavljao...

Iskon

Post je objavljen 12.06.2004. u 07:50 sati.