Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novarevolucija

Marketing

kineska depopulacijska politika

Kineska depopulacijska politika – politika jednog dijeteta
Kineska vlada je pokusavala rijesiti problem prenapucenosti zemlje jos od pedesetih godina dvadesetog stoljeca. 1959. Kina je brojila vise od pola miljarde ljudi a te i 1960 godine umrlo je od gladi vise od 30 miljuna Kineza. Godine 1979 je uvedena politika jednog dijeteta u obitelji. Tim i drugim depopulacijskim metodama smanjen je ogromni prirodni prirastaj, ali i danas Kina broji iz godine u godinu nove miljune ljudi. Nedavno se rodio miljardu i 300 miljunti stanovnik Kine.

Većina kineskih parova najcesce preferira musku djecu . Muska djeca su omiljena jer Kinezi smatraju da ce muskarac moci raditi i uspjesno voditi obitelj i kasnije se brinuti za svoje roditelje. Abortus je legalan i koriste se metode otkrivanja spola djeteta prije porodaja kako bi sprijecili rodenje cesto nezeljene zenske djece. Dolazi cak i do cedomorstva. Muska djeca su cesca i gubi se prirodna ravnoteza.

Kad upitate prosjecnog Kineza za misljenje o politici jednog dijeteta on ce vam reci da je to neophodno za buducnost kine. Kinez shvaca da vise djece znaci i vise gladnih usta i svijestan je da nema hrane za toliki broj stanovnika.
Takva politika ima i svoju losu stranu. Svi Kinezi bit ce jedinci. Psihologija jedinaca je jedinstvena. Oni nemaju brace i sestara i naviknuti su na potpunu paznju svojih roditelja. Nisu svi jednaki, ovisi o tome kako su odgajani, naravno. Ali često su vrlo dominantni, budući da su cijeli život bili u središtu pozornosti svojih obitelji. Imaju jedinstven psihološki profil.
Postavlja se pitanje : Kakva će Kina biti kad će svi vođe, svi poslovni ljudi, svi stanovnici biti jedinci?
Odgovor na to pitanje dobit cemo u buducnosti kad dode do izmjene generacija, al sigurno je da vrijeme Kine dolazi. Sigurno je da ce za koju godinu Kina dominirati svijetskom ekonomijom i tu ce se jasno odrazavati teznja mladih Kineza jedinaca za dominacijom


Post je objavljen 16.03.2005. u 19:33 sati.