Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/psihologijajs

Marketing

Maticne stanice popravljaju ostecenja mozga


Matične stanice mogu se razviti u stanice mozga, pokazuje istraživanje američkog Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Obdukcijom obavljenom na mozgovima četiriju mrtvih žena prvi je put dokazano da se matične stanice iz koštane srži mogu razviti u moždane stanice, a ne samo u stanice krvi i kostiju kako se do sada vjerovalo.

Ovo bi otkriće trebalo omogućiti nove načine liječenja oštećenog ili bolesnog mozga, pri čemu bi se koristile same matične stanice ili još neotkrivene kemijske tvari koje ih potiču na pretvaranje u stanice mozga.

Žene čiji su mozgovi pregledani za života su liječene presađivanjem koštane srži od donatora muškaraca. Znanstvenici su iskoristili tu činjenicu jer to znači da su sve stanice s Y kromosomom u njihovim mozgovima potekle od presađene koštane srži.

Budući da nisu pronađene samo pojedinačne stanice nego i nakupine stanica s Y kromosomom, to znači da su se one dijelile i nakon što su došle u mozak.

Istraživači pretpostavljaju da matične stanice stalno kruže tijelom i odlaze na mjesto gdje postoji oštećeno tkivo kako bi se pretvorile u potrebnu vrstu tkiva i popravile nastalu štetu, te pokušavaju otkriti signale koji upravljaju njihovim djelovanjem.


Post je objavljen 10.03.2005. u 13:47 sati.