Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seve

Marketing

Zdravi i debeli...

Nema veze sa Sevom, a čak ni sa ševom... no ovo mi se čini izuzetno zanimljiv članak vezan uz industriju brze hrane...

Žderući brzu hranu mjesec dana dokumentarist Morgan Suprlock nije podebljao samo svoj struk, nego i svoj bankovni račun. Usprkos naporima McDonald'sa, film mu se stostruko isplatio.

Morgan Spurlock je s 32 godine bio poznat samo kao autor i voditelj MTV-jeve serije "I Bet You Will", a onda je došao na zanimljivu ideju: "Bio je Dan zahvalnosti (kad se u SAD-u tradicionalno okuplja obitelj i jede pečenu puricu) i sjedio sam na majčinom kauču na taj dan kad svi odajemo počast proždrljivosti i lijenosti. Gledao sam TV i jedan reporter počeo je pričati o tome kako su dvije cure tužile McDonald's jer su zbog njega debele i bolesne."

Kao i svi ostali, Spurlock je prvo pomislio da je ta tužba idiotska, a onda... "Počeo sam slušati o tome kako industrija brze hrane primamljuje klince od malih nogu i koliko oni kriju nutricionističke informacije o svojim proizvodima kao zmija noge pa sam pomislio da tu ima temelja za takve tvrdnje. Pomislio sam, ako je McDonald'sova hrana zbilja tako hranjiva i dobra, onda bi je trebao moći jesti danju i noću i ostati zdrav, zar ne?"

Kao što već znamo, Spurlock je uložio sve novce koje je zaradio na MTV-ju u dokumentarac "Super Size Me" kojim je potukao sve rekorde čak i razvikanijeg Michaela Moorea. I pored svih napora McDonald'sa da ga zaustavi i ospori - plaćanje navodno nepristranih glasnogovornika i stručnjaka koji osporavaju njegove teze, sprečavanje emitiranja reklama u najgledanijim terminima, isticanje nerealističnog pristupa tog u osnovi satiričnog filma - "Super Size Me" već je među deset najuspješnijih dokumentaraca svih vremena...

Klik

Post je objavljen 09.06.2004. u 09:59 sati.