Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Cool ili klon

Gledam malo ove talijanske show-emisije kojih ima ne samo na svim njihovim kanalima, nego u svim terminima i danima u tjednu. Osim što moram reći da su stvarno najbolji na svijetu i da im baš nitko nije ravan za takve stvari, primjećujem još jednu stvar. U većini slučajeva voditeljice su «rasne» zgodne uglavnom mlade žene, a voditelji vrlo često mali, debeli, neugledni i stariji muškarci. Iz čega se da zaključiti da Talijani kod žena cijene ljepotu, a kod muškaraca nje baš i ne mora biti. Štoviše, poželjno je da je nema. Jer tako prekrasna žena pored nekoga tko je manji od nje za pola metra (ajde dobro, ona nosi štikle:)), izgleda još ljepša i zanosnija. Čime sve dobiva i jednu komičnu sliku, jer Talijani su majstori i za to.

Normalno da to nije neka ekskluzivna vijest ni na prostorima izvan Italije. Pa ni u našem podneblju. Jer, gledajući i kod nas reklame, spotove, TV-voditeljice – zaključujem samo jedno – izgled je POD OBAVEZNO. Ovo drugo je sporedna stvar. Da ne govorimo o kojekavim trćerazrednim, nažalost čitanim, teen-časopisima, koji propagiraju tanke, gotovo prozirne mlade cure, gomilu svakavih bezveznih dijeta koje nemaju veze sa realnošću, brdo šminke, lude frizure. Sve podređeno izgledu. I to SAVRŠENOM izgledu. A to znači ne imati ni grama viška kila ni na jednom mjestu. Grozna poruka za mlade cure u razvoju.

Moja je priča malo drugačija. Ja sam kao dijete bila mršava. Ne jer sam to htjela biti, nego što nisam baš puno jela. Valjda mi je malo bilo dosta. Čak i ko beba sam zadavala mami glavobolje, jer sam dok su druge bebe napredovale za 1 kg, ja za 10 dkg uvrh glave. Sistematski pregledi u školi su mi bili muka, jer najgore je bilo stati na vagu i biti uvijek najlakši i uvijek «neuhranjen». Što je bila prilično iritantna riječ, uz činjenicu da sam bila zdravo dijete, ne kostur, samo mršavije od nekog «standarda». Od puberteta do danas izmjenjivale su se deblje i mršavije faze, ovisno o nekim životnim situacijama. Sad sam, ako se tako može reći, normalna. Tj. jedem kad hoću i koliko hoću. Nisam «savršena», jer nemam liniju manekenke. Ali, hoću vam reći, ja ju i NE želim imati i nikako mi nije jasno što žene vide u tome. Jer otkad sam se malo «popravila» (ili u prijevodu, udebljala se možda i malo više od onoga što bi bilo «idealno»), otkad imam malo više i trbuščića i na kraju krajeva masnog tkiva (što je po mom sudu sasvim normalna stvar za ženu) stvarno se bolje osjećam. Više ženski. Čak i sa celulitom, kojega, svima vama priznajem, imam. :))

Stoga, možda nisam mjerodavna, no nikako mi ne ide u glavu tolika opterećenost kilažom, tj. svakim gramom. Zašto žene dozvole da toliko padaju pod utjecaje medija? Zašto dozvoljavaju da im se nameće da je mišićava ili košćata žena nešto što je model po kojem bi se trebalo ponašati? A ako ne zadovoljavaš «nametnute» kriterije biti nesretan? Iskreno, meni je puno ljepše za vidjeti kad na ženi komad robe stoji, nego kad visi kao na vješalici. Gledam neki dan Danijelu Martinović i Vesnu Pisarović. Njih dvije skupa imaju manje kila od mene. :)) I nije stvar u tijelima, jer netko je prirodno mršaviji pa je i to ok. Ali na LICIMA im se vidi da su ispaćene. Pa što je to nekome sila? Nisam obožavateljica Nine Badrić, Colonie još manje, ali sviđaju mi se baš zbog toga što su bar u tom segmentu ostale SVOJE.

Muškarce sam malo zaobišla u ovoj priči, ali samo zato što mislim da njima ipak izgled nije toliko bitan kao nama ženama. Mislim – NJIHOV izgled. Iako, pitam se do kada? Jer i metroseksualci su počeli biti, nažalost, neki novi uzori. No, ono što me zanima je kako muškarci gledaju na tu opterećenost žena? I je li im manekenski izgled žene toliko bitan koliko žene to misle? Gotovo sam 100% sigurna da nije. Iako, rado bi čula njihovo mišljenje. Kao i žensko.

Znam, ponekad svi padamo pod utjecaje, jer ne samo da se želimo svidjeti suprotnom spolu nego i okolini općenito, no nije li i naš izgled jedno od mjesta na kojemu možemo istaknuti OSOBNOST, a ne htjeti biti poput neke žene na naslovnici, tj. biti "cool"? Meni to nije cool nego klon.


Post je objavljen 27.02.2005. u 19:13 sati.