Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

18. SMOTRA KLAPA OTOKA PAGA




U lijepoj atmosferi paške «Pijace» ili Trga Petra Krešimira IV, uz mnogobrojne ljubitelje otočne klapske pjesme uživali su u 18. Smotri klapa otoka Paga. Organizator i pokrovitelj ovog događanja je Grad Pag.



Osamnaestom Smotrom klapa otoka Paga, dominacija novih klapskih modela, je zaobiđena u tradicijskom načinu pjevanja klapa koje neformalno pjevaju, iskazujući svu svoju ljubav prema dalmatinskoj pjesmi koju nam je tradicija ostavila u nasljeđe.

Siguran sam da bi ova klapska večer bila prikračena da nas kroz program nije vodila Vlatka Vučić-Marasović, koja svojom spontanošću daje dimenziju više ovom klapskom okupljanju.


U program nas je uvela ženska klapa «Peružini» sa pjesmom «Umiri se more» kako bi tim smirajem mogli uploviti u luku klapskog pjevanja koju su nam pripremile klape, čekajući svoj nastup.


Voditeljica je kao prvu klapu najavila mlade snage klape «Peružini», mješovitu klapu paške mladosti koja bi u dogledno vrijeme morali uspješno zamijeniti današnji postav klape «Peružini» ali i klape «Sol». Klapa koja je sebi nadjenula ime «Kacol», voditeljica se našalila da su to mali «kacolići». Trema se osjetila kod mladih izvođača, ali njihove dvije pjesme: «Na kušinu» i «Ribar plete mrižu svoju» nisu nikoga ostavile ravnodušnim.


Sljedeća klapa koja je nastupala bila je muška klapa «Navalia», pojačana sa Brankom Barbirom, izvodeći pjesme: «Ti si lipa moja Mare» i «Spušta se noć». Član klape «Navalia» ujedno i gradonačelnik Novalje Ante Dabo svojim temperamentnim nastupom pokazuje koliko mu je klapska pjesma prirasla srcu.


Treći po redu bio je nastup debitantske ženske klape «Mustre» iz Novalje koje postoje tek tri mjeseca kako nam je kazala voditeljica, pod vodstvom Sanje Buljanović iz ženske klape «Peružini». Trema je bila jako prisutna prilikom njihovog nastupa, ali je jako lijepo bilo vidjeti i trudnicu koja je svojom hrabrošću dala svoj obol prvom nastupu klape "Mustre". Pjesme koje su izvodile bile su: «Ja odlazim draga» i «Pere se putem falio».


Prva gostujuća klapa bila je klapa «Condura» iz Nina. Energičan nastup klape sa svoje dvije pjesme: «Ponistra je drivo» i «Murtilica lipo cviće», izmamilo je ogroman aplauz svih prisutnih.


Ženska klapa «Kandelora» bila je sljedeća gostujuća klapa. Klapa sa puno iskustva sa raznih klapskih festivala kojima je ovo klapsko druženje bilo zagrijavnje pred omiški festival klapa koje ih čeka kao i klapu «Peružini». Danas su prijateljice, u Omišu će biti suparnice. Sa svoje dvije pjesme: «Gospo ajde doma» i «Bila jesam tvoja najmilija» klapa je pokazala svu svoju umiješnost izvođenja klapske pjesme.


Za kraj ostale su dvije domaće klape, ženska klapa «Peružini» i muška klapa «Sol». Sa oduševljenjem prisutne publike dočekane su članice klape «Peružini» koje su na nedavno održanon 17. Međunarodnom festivalu klapa Perast u Crnoj Gori, odlukom stručnog žirija osvojile drugo mjesto u takmičarskom djelu i u drugoj večeri nagrađene su nagradom za najbolju klapsku obradu pjesama u konkurenciji novih skladbi.
Ovime su Peružinke bacile rukavicu svim ženskim klapama u Omišu i najavile svoj pohod na bolji rang od onog prošlogodišnjeg.
Ovogodišnje pjesme koje su izvele na paškoj «Pijaci», «Žirju moj pribili» i «Vrani konji» moći će čuti i omiška publika.
Neovisno o dilemama koje se nalaze ispred njih, intonativnom čvrstinom i vokalnom disciplinom Peružinke ne trebaju strepiti pred omiškim Festivalom klapa.
Peružinke su se već toliko poistovjetile sa svojim gradom da se bilo što desi bio bi to veliki udarac ne samo klapskom pjevanju, nego i kulturi Grada Paga. Stoga je bilo dobro da su čelnici Grada nazočili ovoj večeri, od gradonačelnika Fabijanića, do predsjednika Gradskog vijeća Vičevića i svojom nazočnošću pokazali svoju privrženost ovim vrijednim ženama.




Posljednja klapa koja je nastupala bila je muška klapa «Sol». Slobodno mogu ustvrditi, uhodani profesionalci. Sa dvije skladbe, «More snova» i «Dobar dan» zagrijali su dlanove nazočnih. Uz gitarsku pratnju, paški majstori pjevači ostavili su snažan glazbeni dojam.


Za kraj su svi učesnici 18. Smotre klapa otoka Paga otpjevali otočnu himnu, «Nima do otoka Paga», poletjevši visoko kao što stihovi pjesme govore.
Lijepo je bilo vidjeti stare paške klapaše koji su nazočili ovoj večeri posvećenoj klapskoj pjesmi.





Post je objavljen 04.07.2018. u 19:12 sati.