Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kako su Krešo i Ante (ipak) bolje prošli od Oktavijana



Na Jankomiru. Snimio: Vanja


Tko zna na čiju incijativu pred koju godinu je započeta dodjela ulica u Jankomiru velikanima hrvatske filmske umjetnosti. Prvi sam se put suočio sa tom činjenicom čini mi se lani, kada sam ugledao tablu sa imenom Kreše Golika (između ostaloga autora najgledanijeg hrvatskog filma svih vremena "Tko pjeva zlo ne misli") na istočnom dijelu Kovinske ulice koja je, po meni, jedna od najružnijih zagrebačkih ulica uopće. Vjerujem da znate koja je to ulica, ona koja prolazi sa stražnje strane nekadašnjeg Baumaxa, a sadašnjeg Peveca, neuredna, uska, grbava, poslije svake kiše prepuna vode, a koja spaja Škorpikovu ulicu sa Ulicom Ante Šoljana i naseljem Špansko. (između ostaloga, uz tu ulicu se nalazi i ispust u kanalizaciju gdje svoj tovar odlažu cisterne koje ispumpavaju septičke jame)

Dakle, Krešo baš nije dobio neku sjajnu ulicu, očekivao bih za njega i kolege režisere ipak neki finiji kvart tipa Podbrežje ... ali, njome se makar prolazi, spaja nekoliko tvrtki, dvije važne ulice ....

S druge strane Oktavijan Miletić je dobio kratku slijepu ulicu koja se od Škorpikove odvaja na zapad, neposredno ispod bivše zgrade trgovačkog centra Pevec. Riječ neurednost tu dobiva još neka nova značenja, a znakovito je i da ju koriste vozači kamiona kao odmorište u tranzitu. Ulica završava velikim prašnjavim okretištem garniranim hrpom smeća uz koje se nalazi ulaz u spremište jedne od građevinskih tvrtki.

Uostalom, da vam puno ne prepričavam, pogledajte sami!




Pogled u dubinu ulice. Snimio: Vanja


Okretište na kraju ulice sa hrpom smeća. Snimio: Vanja


Grmlje i prašina ... Snimio: Vanja


Napuštena i zapuštena stara zgrada bivšeg trgovačkog centra "Pevec". Snimio: Vanja


Zapuštena rampa na ulazu u parkiralište centra. Snimio: Vanja


Ipak, nađe se tu i tamo i neki veseliji, ljepši detalj. A kod Oktavijana ne cvate samo cvijeće ... Snimio: Vanja


... nego i ljubav, na gumama ... Snimio: Vanja


... ili tapeciranom prijestolju. wink Snimio: Vanja


A za kraj, čini se da je Ante Babaja ipak prošao najbolje, njegova ulica je također slijepa, ali i uredna, nalazi se između parkirališta (sadašnjeg) Peveca i firme Končar - električna vozila.


Post je objavljen 02.07.2018. u 15:34 sati.