Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

STRUČNI SKUP U PAŠKOM KNEŽEVOM DVORU «ULOGA I ZNAČAJ PAŠKE SPOJNICE U DOMOVINSKOM RATU»





Dan paških branitelja 28. lipnja 2018. započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Pagu u znak sjećanja i zahvalnosti svim otočanima poginulim u Domovinskom ratu kao i svima koji su sudjelovali u obrani domovine.

Svečanost se nastavila Stručnim skupom u Kneževom dvoru u Pagu pod nazivom «Uloga i značaj paške spojnice u Domovinskom ratu» kojeg su organizirali Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Paga zajedno sa Sveučilištem u Zadru, Odjel za povijest i zdravstvene studije i HLZ Podružnica Zadar, u suradnji sa Gradom Pagom.

Skup je otvorio i nazočne uzvanike, goste, predavače, i učesnike Skupa uvodnim govorom pozdravio predsjednik UHVDR-a Grada Paga, Davorin Fabijanić koji je ujedno dogradonačelnik Grada Paga.



Nakon uvodnih riječi predsjednika UHVDR-a Grada Paga gospodina Davorina Fabijanića riječ je preuzeo moderator stručnog Skupa doc. dr. sc. Petar Lozo dr.med. koji nas je na vrlo emotivan način uveo u sva buduća predavanja koja su nam zorno pokazala sliku svega onoga što se tijekom Domovinskog rata događalo na otoku i Gradu Pagu, stavljajući naglasak na najvažniji infrastrukturni objekt za cijelu Domovinu, na «Paški most».


Da li ovi današnji političari anemični na ovu napaćenu zemlju, zemlju koja izumire, koju napuštaju mladi u svojoj najboljoj životnoj dobi vide kojim nas putem vode.

A.G. Matoš nas je na to podsjetio jednom svojom pjesmom «19. svibnja 1907.»:
Ko četrdeset osme grozni su nam dani!
Slobodan je Hrvat sve teže biti,
Zato tužan lunja tuđim tlom bez puta,
Kao zvuk zvona kad kroz šumu luta.

U tom ozračju na znanstvenom-stručnom skupu govorili su:
Prof. dr. sc. Josip Faričić sa Sveučilišta u Zadru, Odjel za geografiju sa temom: «Geostrateški značaj Paškog mosta.»

Admiral Davor Domazet-Lošo, geostrateg i geopolitičar na temu: «Vojno strateški položaj Paškog mosta.»

Dr. sc. Jakša Raguž i dr. sc. Slaven Ružić s Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Zagreb na temu: «Zračni napadi na Paški most 1991. godine na temelju dostupnih izvora hrvatske i srpske provenijencije.»


Doc. dr. sc. Zlatko Begonja sa Sveučilišta u Zadru, Odjel za povijest na temu: «Napad na Paški most u svojstvu amputacije Hrvatske.»

Prof. dr. sc. emeritus Andrija Hebrang dr. med. na temu: «Uloga ratnih bolnica u obrani srpske agresije»

Doc. dr. sc. prim. Petar Lozo dr. med. sa Sveučilišta u Zadru, Odjel za zdravstvene studije, predsjednik HLZ Podružnice Zadar na temu: «Ratna bolnica Šiška»


Od navedenih predavača treba izdvojiti predavanje prof. dr. Josipa Faričića koji je u svom izlaganju spomenuo knjigu paškog novinara Ive Palčića kao izuzetno koncizno štivo iz kojeg je crpio znanja za svoje predavanje. Prof. Faričić je naglasio kako se mnogo toga može saznati iz te knjige, a posebno kako se taj velebni most gradio prije više od četiri desetljeća, u doba neusporedivo skromnijih tehničkih mogućnosti.



Zatim emotivan uvod dr. sc. Jakše Raguža koji se prisjetio svojih putovanja dok je kao student putovao iz Zagreba prema svom Dubrovniku preko Paškog mosta za vrijeme Domovinskog rata. Time je još više osjećao da mora sudjelovati na ovom Skupu.

I na kraju film doc. dr. Petra Loze koji je prvi puta prikazan na Pagu i koji je u cijelosti prikazao rad ratne bolnice «Šiška» u Pagu i sve strahote rata koje su se tada odvijale u našoj Županiji. Ujedno i naglasak kako su na početku stvaranje bolnice u pomoć bile i časne sestre benediktinke iz samostana sv. Margarite u Pagu koje su brinule da djelatnici i pacijenti ne bi bili bez hrane.

Skupu je nazočila i časna majka koja je pozorno pratila sve izlagače.


Učesnici ovog Stručnog skupa na kraju izlaganja, predavačima su mogli postavljati pitanja vezano uz teme koje su predavane.

Pored interesantnih pitanja moglo se doznati da se dio dokumentacije iz Domovinskog rata još uvijek nalazi u privatnom vlasništvu učesnika obrane Paškog mosta.

Svakako je bilo dojmljivo pitanje i izlaganje Ive Palčića, koji se predstavio kao autor spomenute knjige uz sve scile i harbide koje je prošao dok je to iznimno i vrijedno djelo paške povijesti ugledalo svjetlo dana. Spontani aplauz je odgovorio kako su učesnici doživjeli izlaganje Ive Palčića.

Moja malenkost je kao nadopunu zdravstvenim predavanjima podsjetio nazočne da je 26. lipnja 2018. u Rijeci posthumno dodijeljeno priznanje Junaka Domovinskog rata dr. Zlatku Tomašiću djetetu ovog otoka i svojem školskom kolegi iz srednjoškolskih dana u medicinskoj školi u Rijeci. Dr. Zlatko Tomašić je od prvog dana u ZNG-u, a kasnije HV sudjeluje u stvaranju saniteta sve do završetka Domovinskog rata.


Na kraju moram podsjetiti da sam postom od 20.12.2012. opširno pisao o Paškom mostu nadjenuvši mu čast Junaka Domovinskog rata.

Šteta je da ovom Skupu nije nazočilo više branitelja paškog mosta i više ljudi sa otoka kako bi se sav trud Predsjednika UVHDR Davorina Fabijanića još više valorizirao i dao mu pun značaj u ovim čudnim vremenima za našu Domovinu.









Post je objavljen 30.06.2018. u 08:35 sati.