Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Hrvatska na putu prema Švicarskoj

(neka netipična razmišljanja povodom Dana državnosti)

Franjo Tuđman i HDZ 90-ih su obećavali kako će Hrvatska po bogatstvu i blagostanju biti mala Švicarska.

Dvadeset i jedan dan nakon Oluje u 8.45 Vlak slobode s Predsjednikom, njegovom suprugom i bulumentom od oko 500 visokih dužnosnika stigao je u Karlovac, gdje je prilikom svečanog dočeka Predsjednik pozvao na izgradnju nove države sreće i blagostanja. „Ne samo da iz nje nikada više ne odlaze ljudi u sve krajeve svijeta, nego da se vraćaju“, istakao je.

“Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država europe i svijeta”, nastavila je s takvim obećanjima 2015. novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U ponedjeljak, na Dan državnosti 2018. godine, premijer Andrej Plenković zavapio je kako nam je, eto, barem bolje nego u Africi. Govoreći o hrvatskom demografskom problemu, izjavio je:

“Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”.

Ipak, izgleda da smo malo zapeli na putu prema standardu kakav su nam obećavali devedesetih godina prognozirajući da ćemo postati Švicarska, pa se sad moramo uspoređivati s Afrikom.

U Hrvatskoj, zaista, jest bolje nego u Africi.
Zasad.
S kime će nas političari uspoređivati kada nas i oni prestignu?

P.S.
Predsjednica je povodom Dana državnosti priredila veliki domjenak na kojem je bilo prisutno prema vijestima na domaćim dalekovidnicama oko 2000 uzvanika.
Gledajući vijesti uvjerio sam se da je na skupu bilo tušta i tma značajnih osoba, od kardinala Bozanića do najpoznatijeg hrvatskog 'metuzalema' Manolića.
Od poznatih nedostajao je samo Zdravko Mamić, spriječen zbog službenog boravka u BiH.


Post je objavljen 25.06.2018. u 23:01 sati.