Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Jarun: Fantastičan uspjeh ili veličanstveni promašaj?



Jarun, nova biciklistička staza. Snimio: Vanja


Jarun, dosadašnja pješačko-biciklističko-rolerska staza, simbol bicikla je prebrisan. Snimio: Vanja


O našem jednom i jedinstvenom trešnjevačkom i zagrebačkom Jarunu svatko ima svoje mišljenje - nekima je on prenakrcan kafićima i svim drugim mogućim sadržajima i nedovoljno prirodan, dok je drugima priroda manje bitna, a glavni im je razlog dolaska roštilj preko dana ili kafić navečer. Prvi na Jarun uglavnom dolaze pješice, biciklom ili na rolama, dok drugi preferiraju dolazak autom, ulazak na područje oko jezera i parkiranje čim bliže svom odredištu. A kako je Jarun takav kakav jest, sadrži od svega pomalo i za svakoga ponešto, onda se povremeno dešava da se interesi i želje jedne grupe posjetilaca sukobljavaju sa interesima i željama drugih. A točno to se dešava i ovih dana.

Naime, uprava ŠRC Jarun je odlučila da umjesto dvosmjernog prometa cestom oko jezera uvede jednosmjerni promet, a da se jedna od dviju cestovnih traka prenamjeni u dvosmjernu biciklističku stazu. Motorizirani posjetioci su zgroženi, sada im do nekih odredišta treba višestruko više nego do sada. Pristalice biciklističkog prometa su pak oduševljeni: ovo je prvi put da je grad Zagreb, inače izrazito sklon individualnom motornom prometu koji ostalim sudionicima u prometu (javni prijevoz, biciklisti, pješaci) u pravilu baca samo mrvice, prenamjenjuje tako veliku površinu za korištenje biciklistima. Kad bismo ovu mjeru gledali samo kroz te oči, tada bih i ja bio veliki pristalica te izmjene i dočekao bih ju pljeskom.

No, ova priča ima i svoje drugo lice - istovremeno sa tom promjenom promijenjen je i režim korištenja dosadašnje pješačko-biciklističko-rolerske staze koja je sad postala rezervirana samo za pješake i rolere. A to znači slijedeće: biciklisti više nemaju izbora i moraju koristiti samo stazu koja predstavlja dio ceste (dakle, monotonu, izloženu suncu, bučnu i smrdljivu zbog motornog prometa), dok im je dosadašnja staza, ugodna i mirna, u sjeni i zelenilu, sada izvan dohvata. Odnosno, ovom su promjenom profitirali samo niciklisti-trkači, ljudi koji se oko Jaruna voze biciklom isključivo radi nabijanja kondicije i nije ih briga u kakvom ambijentu to rade, dok su oni koji su se biciklom oko Jaruna vozili iz gušta, radi uživanja u miru ili pogledima na jezero ili socijalizacije sa ljudima izgubili glavni razlog zbog kojeg su dolazili na Jarun. Jer, Jarunska biciklistička staza sad nije puno drugačija od one uz npr Zagrebačku aveniju: asfalt, promet, buka ... to je to. Jedino, eto, nema semafora, ali zato ima povećane opasnosti od automobilista koji preko biciklističke staze zaobilaze hupsere.

Pretpostavljam da je ova mjera donesena kako bi se smanjila gužva na dosadašnjoj stazu gdje su se u trenucima najveće gužve (vikendi i poneko lijepo predvečerje) gurali pješaci, biciklisti i roleri i siguran sam da je bilo nezgoda za koje su vjerojatno najveći krivci bili neoprezni i prebrzi biciklisti i roleri. Istina je, dijelovi staze su bili prenapučeni. No, sadašnje rješenje sa novom biciklističkom stazom je veliki korak unazad što se tiče ljepote i ugođaja vožnje biciklom oko jezera. Rješenje bi bilo napraviti još jednu stazu, samo biciklističku, koja bi parkom vrludala nekom trećom trasom, no za nju baš i nema puno mjesta ....

I što sad?

Znam da će mnogi biciklisti kršiti novopropisanu regulaciju, ali nije ideja imati regulaciju koja ne valja pa ju kršiti već imati DOBRU regulaciju koju će svi poštovati jer će imati smisla i svakome dati ono što je moguće (tendencija gradskih projekata je da se biciklistima daju mrvice, po mogućnosti nejestive).

Mislim da će me ova nova biciklistička staza zapravo odbiti od Jaruna i da ću njime vjerojatno proći tek tu i tamo i to najvjerojatnije "ilegalno", dosadašnjim putem, jer mi je ova nova staza, iako tehnički u redu, zapravo posve nezanimljiva i odbojna. Što se ambijenta tiče, puno mi je onda ljepše provesti se biciklističkom stazom uz Horvaćansku cestu ili pak jednostavno nasipom koji je još monotoniji, ali se njima barem ne vozim tik do auta.

A što vi mislite o ovom pitanju?

Imate li kakav prijedlog?



Nova signalizacija. Snimio: Vanja


Prekrasan relaksirajući ugođaj nove biciklističke staze. : wink: Snimio: Vanja


Opustite se uz ljepote ove staze ... Snimio: Vanja


Ova livada više nije dostupna biciklom .. Snimio: Vanja


.. niti ovaj dio uz šumu, meni najdraži ... Snimio: Vanja


... kao niti jedna plaža uz jezero ... Snimio: Vanja


... a niti dječja igrališta. Snimio: Vanja



Post je objavljen 19.06.2018. u 14:57 sati.