Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Alzo, milostiva...

Dugo nisam pisala lektirni podsjetnik. Mislim, nije ovo klasična lektira, al ko nije barem film pogledo ne razgovaram s njim do daljnjega.

Pa ću ispisat kratki ekspoze o "Dnevniku malog Perice", iz kojeg je nasto kultni film "Tko pjeva zlo ne misli". Znate kak to ide - ženski lik plus muški lik koji nose radnju. Ajmo krenut s Anom Šafranek.
E to je bila neviđena žena. I domaćica, i namiguša, i pjevačica, i šta god ti može past na pamet. Udana za Franju Šafraneka, koji je furt euforičan oko Abesinije i Mandžurije, sve zalijevano dobrim gemištom. Ana prek dana kuva, briše prašinu ( i to ofrlje, prema mišljenju rođene sestre ), prostire veš, isprobava oprave pred ogledalom, a navečer uglavnom špota Franju koji se od Žnidaršića uredno vraća u polupokretnom stanju, pa kad ga na jedvitu muku strpa u krevet čita ljubavne romane s predumišljajem, uzdišući nad svojom zlom kobi. I u tom i takvom stanju kod Svete Ane upoznaje Njegovo Visočanstvo gospona Fulira, koji daje sve od sebe da je šta prije obrlati i smota. Usput dosta i pjevaju, šta u duetu, šta praćeni Franjinim basiranjem i sestrinim revanjem. Sve Franjine pokušaje da Fulira namjesti njenoj sestri, staroj curi, dočekuje na nož, a sve kulminira kad se Franjo zapije s Fulirom i zatekne ih in flagranti u valjda petnajstom povratku s vecea ( dobro, u nevinom zagljaju al...). Sve je dobro šta se dobro svrši; Fulir na kraju ženi Aninu sestru, al već u kočiji dok se voze sa vjenčanja šlajdra koljenom po Ani, koja trepće okicama i pravi se grbava. Šta će drugo.

A gospon Fulir...e to je maher. On naime manirima najvećeg zavodnika koristi sva raspoloživa sredstva da bi oborio Anu na leđa. Fotografira, pjeva, uzdiše poput Romea, stoički podnosi pjevanje i predavanja njenog muža o svekolikom rješenju svih svjetskih kriza, ko hobotnica pušta pipke čim mu se ukaže ma i najmanja prilika nebil se dočepo Ane. Ne uspijeva, unatoč svim naporima, al zato oženi njenu sestru koja na banki ima poveću svotu para. Nastavak svako može složit u glavi; koliko je bilo moguće da Fulir smuva Anu nakon šta je posto član obitelji? Ovisi koliko ste maštoviti i skloni skandalu onog vremena.

Meni osobno, jedna od najdražih scena je kad Fulir ruča šarane, pa pokriva usta i vadi riblje kosti iz istih; kad završi s jelom, izgovara "Alzo milostiva, šarani su bili komilfo" brišući se ubrusom. Ne znam zašto baš ta; možda jedino i isključivo zbog glume besmrtnog Relje Bašića koji je za mene bio i ostao jedini mogući Fulir.








Post je objavljen 14.06.2018. u 06:17 sati.