Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Veli Vrh na Krku



Turistička zajednica Općine Punat u sklopu manifestacije "Protuleće va Puntu" na prvi dan svibnja organizira pohod na Veli Vrh ( 541 m n/v), a neki od vodiča budu i meni poznati planinari s kojima sam planinario i po Velebitu. Nisam bio tada nego prošle nedjelje, a vjerojatno ću još koji put ove godine, možda i nakon poznate biciklijade u listopadu. Na Veli Vrh se može krenuti iz mjesta Punat, ali je lakše sa prijevoja Treskavac na cesti za Bašku, iznad deponija otpada "Treskavac". Preko Velog Vrha (iz doline je bliži, a time izgleda i veći) se dolazi na najviši vrh na otoku, Obzovo (569 m n/v). Teren je kamenit sa malo grmlja i treba imati čvršću obuću, a ovih dana i puno vode.

Nakon što su se brodice nakon regate na Fiumanki vratile u luku i nakon što sam pogledao zanimljive etno proizvode u ovim štandovima krenuo sam prema Krku.



Putokaz na Treskavcu. Desno je i manji parking za vozila, koji je ovaj put bio skoro popunjen.


Pogled na Veli Vrh.


Pogled sa vrha prema mjestu Punat i poluotoku Prniba.


Na vrhu je ovaj stup sa zanimljivim muralom (ruksak je moj).


Na drugoj strani stupa se nalazi ova tabla, a jedan bloger sa dalekog toplog juga će sigurno znati što znači.


Penje se prema vrhu i grupa planinara iz friško osnovanog PD-a iz Bregane.


Nakon njih dolaze i ovi brdski biciklisti koji će se poslije spustiti nazad strmom i teškom nazovi stazom, a vidio sam kako su opremljeni dobrom zaštitom za glavu, leđa, ruke i noge, što će im sigurno trebati jer znam kako je opasan downhill.


Planinari iz Bregane kraj Samobora nastavljaju prema najvišem vrhu Obzovo koji se vidi na ovoj fotki, a poslije će se spustiti u Baščansku dragu i vjerojarno okupati na velikoj plaži u Baški.


Nešto iznad početka puta za Veli Vrh se nalazi ovaj nosač sa kojeg vodi sajla u dužini od 700 metara iznad duboke Baščanske drage do isto ovakvog dosta niže i ako to volite možete se po njoj spustiti za par sekundi. Kaciga obavezna!


Fotke za povećati sa pogledima prema Puntu, Korniću, Prnibi, gradu Krku i otočiću Košljun.

Nakon povratka sa vrha odmorio sam se uz ovu plažu...


...uz koju je bilo raznog bilja, kao i ova ljekovita gospina trava na koju slijeće pčelica...


... a na cvijetu kupine pozira mi ženka leptira pjegavca (Melanargia galathea).


Na kraju dana večera bez kuhanja na terasi u Novom V.; miješana salata, sir, avokado, maslin. ulje... i puno razne tekućine, najviše vode. N'da, bilo je i one kreme poslije sunčanja na nekim dijelovima tijela.















Post je objavljen 13.06.2018. u 20:20 sati.