Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/avaspava

Marketing

Tiski cvet



"Cvetanje reke, fenomen star 200.000 godina, dešava se jedino još na Tisi i na kineskoj reci Jangcekjang.

- Nakon tri godine života kao larva i oko 20 presvlačenja, ovi insekti zlatnozelenog tela i crnih očiju izlaze na površinu da bi stvorili novi život. Nakon ljubavnog plesa, prvi umiru mužjaci, a posle polaganja jaja, pred sumrak, umiru i ženke - kaže Srećko Kovač, biolog iz Novog Sada.

Tiski cvet nadživeo je i dinosauruse, ali čoveka možda neće, pre više decenija bili su rasprostranjeni po svim većim rekama Evrope, ali zagađenje prirode skoro je uništilo ovaj živopisni događaj. Tiski cvet poznat je kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Za razliku od većine vodenih insekata, njegovi rojevi nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju površinu vode.
- U pitanju je najveća evropska vrsta vodencveta, veličine 8-10 centimetara. Na kraju svadbenog plesa umiru najpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise. Atraktivni svadbeni ples koji započinje u kasno popodne predstavlja opčinjavajuću pojavu i nadahnuće za mnoge umetnike - priča biolog Jožef Gergelj. On dodaje da je Tisin cvet kod nas u opasnosti od nestanka već decenijama, od 1976, kada je Tisa pregrađena branom kod Novog Bečeja."
- izvor "Blic"






Post je objavljen 11.06.2018. u 12:12 sati.