Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Grboslovlje

Koja je boja prva u hrvatskom grbu

Za 'prepucavanja' oko hrvatskog grba u cilju jeftine dnevno-političke svrhe i 'dežurne pljuvače' svega što u svom naslovu ima predznak 'hrvatsko' čuli su već i mali vrapci po krovovima, a znaju za to i mala djeca u kolicima dječjim, kada je u pitanju grb Hrvata.

Dakle, ako se u 'pomoć' pozove grboslovlje (heraldika), kao pomoćna povijesna znanost, sasvim je zorno i razumljivo čisto pridržavanje pravila grboslovlja. Tako da je uopće beznačajno o tomu raspravljati i polemizirati, ali možda nije zgorega o tomu nešto i napisati s one druge (vojničke) strane.

Pitanje koja je boja prva u hrvatskom grbu odmah je na početku totalno pogrešno i skroz krivo jer tu se uopće ne radi (po grboslovlju) o dvije boje. Riječ je o jednoj boji (crvena) i metalu (srebru koje se predstavlja bijelom ispunom).

Teorije postoje brojne o tomu zašto je od početka (nastanka) hrvatskog grba toliko konfuzije i neznanja, ali i zloće. Naime, 'šahovska – kockasta' struktura u grboslovlju nije rijetka i nije zastupljena samo u hrvatskom grbu, no hrvatski grb je jedinstven i samo jedan te ga nije moguće zamijeniti s drugim sličnim grbom 'šahovske-kockaste' strukture i nikada kroz povijest nisu postojala dva hrvatska grba (onaj gdje prvo 'kockasto' polje počinje bijelom ili onaj gdje je to započeto crvenom bojom).

Teorije o 'bijelim ili crvenim' plemenima hrvatskog naroda također ne odgovaraju, a isto tako niti teorije o 'narodnoj' ili 'tuđinskoj' vlasti ne 'piju vodu', makar ova potonja možda se može pojasniti pravilom Hrvatskog grboslovlja gdje srebro predstavlja kraljevsku vlast, a crvena boja bansku vlast.

Naime, sve ostaje na strogim pravilima grboslovlja, a kako je Hrvatski grb kroz povijest često bio 'ukalupljen' u sastav drugih grbova vladara (tuđinskih), koji su doista bili izabrani voljom tadašnjeg hrvatskog plemstva, pa ipak polja ne počinju crvenom već 'bijelom' bojom srebra.

Na kraju mogu slobodno pozvati u 'pomoć' stari hrvatski grb koji se nalazi stiliziran na krovu crkve Svetog Marka gdje 'bijelo' polje srebra mora biti (po pravilu grboslovlja) upravo bijelo jer inačica grba je 5x5 (nije stara hrvatska 4x4, ili nešto novija kraljevska 4x5, niti kasnija banska 5x6, a niti cetingradska 8x8 ... već jednostavno suvremenija građanska 5x5) a kako je to grb 'trojednice' u kojoj je desno grb Dalmacije, dolje grb Slavonije, a oba ta grba počinju modrom (plavom) bojom, razumljivo je strogo pravilo grboslovlja – metal-boja, ili boja-metal, nikada metal-metal, ili boja-boja.


na ovom amaterskom video-isječku vidljive su sve 'grboslovne anomalije' hrvatskog grba, ali i hrvatski grbovi strogih grboslovnih pravila


Post je objavljen 31.05.2018. u 13:09 sati.