Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usputne-biljeske

Marketing

Molly's game

Što je najgore što se nekome može dogoditi u sportu? Pitanje je koje na početku postavlja Molly Bloom (Jessica Chastain), glavna protagonistica filma „Molly's game“ iz 2017. Jedan od odgovora je: Četvrto mjesto na olimpijadi. Dok Molly u ulozi naratora teoretizira o sportu, nižu se dinamični kadrovi uvodnog intra, koji gledatelja na prvu zainteresira za njenu nimalo običnu priču. U tom uvodu ona je dvadesetogodišnja skijašica. Članica je američke reprezentacije u akrobatskom skijanju, vrlo zahtjevnoj i nimalo bezopasnoj sportskoj disciplini. Molly skija šesnaest godina, od djetinjstva, unatoč činjenici da je s dvanaest prošla tešku operaciju kralježnice zbog skolioze. Ključnu ulogu u njenom sportskom odrastanju igra otac (Kevin Coistner) profesionalni psiholog, terapeut, koji godinama pokušava istrenirati njenu izvrsnost. Koliko je u tome uspješan, pokazat će nastavak filma. Molly je u prilici ostvariti veliki pobjedu, ali u ključnom trenutku zapne za grančicu na stazi i doživljava težak pad. To je samo intro, od svega par minuta, prije uvodne špice. Tek nakon njega zapravo kreće Mollyna priča.

Dvanaest godina nakon završetka sportske karijere Molly biva uhićena. U njen stan upadaju agenti FBI-ja. Pritvorena je pod optužbom da je u razdoblju od osam godina organizirala ilegalne partije pokera. Sud joj daje mogućnost braniti se sa slobode, što ona koristi. Inzistira na tome da je zastupa odvjetnik Charlie Jaffey (Idris Elba). Jaffey u početku odbija prihvatiti komplicirani slučaj s malim izgledima za uspjeh, ali se ipak predomišlja. (pred sam kraj saznajemo tko je u toj odluci odigrao ključnu ulogu) Pripremajući obranu živopisni odvjetnik, između ostalog čita Mollynu knjigu u kojoj djelomično opisuje događaje i sudionike za koje se zainteresiralo pravosuđe. U priču je uključeno puno sumnjivih i nimalo bezazlenih likova. Najopasniji među njima su pripadnici ruske mafije, koju vlast želi privesti pravdi. Molly ima mogućnost izbjeći kazneni progon i nastupiti u ulozi svjedoka-pokajnika. Uz svesrdnu pomoć odvjetnika i članova obitelji, dugo važe i traži prihvatljiv izlaz iz teške situacije. Ipak konačnu odluku, što će joj presudno utjecati na ostatak života, na kraju donosi sama.

Dobar dio filma gledatelj kronološki prati put koji je Molly doveo do sudnice i Charliea Jaffeya. Započinje u Los Angelesu, gdje seli nakon završetka sportske karijere. Unatoč očevom protivljenju odgađa upis na pravni fakultet i počinje konobariti u jednom ekskluzivnom klubu. Tu upoznaje Deana Keitha partnera u investicijskoj kući, te postaje njegova osobna tajnica. Kako Keith organizira ilegalne partije pokera, potrebna mu je asistentica, koja će se brinuti za logistiku. Molly u ulozi domaćice poslužuje piće, brine za hranu, muziku, prima početne uloge i isplaćuje dobitke. Sudionici tih partija su glumci, redatelji, estradne zvijezde, poslovni ljudi i drugi pripadnici holivudske kreme. Molly o pokeru u početku ne zna gotovo ništa, ali je vrlo studiozna. Gugla nepoznate riječi kao što su blef, rijeka, četvrta ulica, tilt, hladnjak, brod, nuts i uči gledajući i slušajući. Kad njen poslodavac zapadne u financijske poteškoće, koristi priliku, spretno i odlučno pokreće vlastitu Mollynu igru, u kojoj ona određuje uloge i pravila.

Treći dio koji kompletira puzlu zvanu Molly Bloom su povremeni flasbackovi u djetinjstvo u Coloradu u zimu na skije. Molly je više od buntovne tinejdžerice, suprotstavlja se dominantnom ocu od kojeg na kraju bježi u Hollywood u svijet kocke, droge i nasilja. Ipak na samom kraju u jednoj vrlo upečatljivoj sceni kraj klizališta u New Yorku, ponovno na scenu stupa otac, koji joj želi pomoći da se iz teške situacije što bezbolnije izvuče. Pri tom postavlja neka važna životna pitanja i zajedno sa kćeri na njih traži jednostavne odgovore.

Ovaj film pruža jedan pomalo drugačiji uvid u svijet kocke, koja stvara izrazito jaku ovisnost. To je priča o muškoj igri iz ženske perspektive. Molly društvo okupljeno oko zelenog stola na naziva vučja jazbina puna sebičnih ego manijaka i ovisnika. Za sebe kaže da je anti-supruga, što potiče kockarske strasti. Uspoređuje se s grčkom boginjom Kirkom koja prema legendi muškarcima prvo poslužuje med i vino, da bi ih kasnije pretvorila u svinje. Njihova strast stalno je na granici da postane opsesivna bez obzira na posljedice, a one mogu biti fatalne. Tužno kad jedan bogati naftaš koji gubi milijune kaže da igra poker samo zato što nema prijatelja. Znakovita je i epizoda o Harlanu, vrlo studioznom igraču, koji je „igrao je poker, dok su ostali su samo kockali“. Ipak Harlan zbog samo jedne nelogične odluke protivnika gubi kontrolu, propada duboki nekontrolirani ambis i ostaje dužan 1, 2 milijuna dolara koje nema. Ne stiže na rođendansku zabavu supruge, koja dva dana kasnije traži razvod. Njegova priča inspirira Molly na znakovitu rečenicu: „Moram doći na nulu, to bi trebalo pisati na nadgrobnom spomeniku svakog kockara“. Mnogi od njih misle da su žrtve okolnosti, a zapravo su iste kreirali sami. Važnu ulogu u pokeraškoj priči o Molly ima mladi poznati glumac, koji kaže da je osvojeni novac duplo vrjedniji od zarađenog. Njemu međutim novac nije presudan, on uživa u uništavanju drugih.

Molly's games prilično je razvučen film, traje čak 140 minuta. Međutim u više od dva sata gotovo da nema praznog hoda, nema dijelova za koje bi mogli reći da su dosadni. To je višeslojna filmska štorija prezentirana u tri narativna toka koji se međusobno prepliću i nadopunjuju i tvore cjelinu. U središtu je Molly Bloom mlada, šarmantna, odlučna žena, koja uglavnom sama krči svoj put, oslanjajući se ponajviše na vlastiti intelekt i šarm, dok samouvjereno zaključuje da osjećaj poraza briše jedino pobjeda. Gledatelju preostaje samo uživjeti se u priču i pustiti da Molly određuje pravila i vodi igru.








Post je objavljen 29.05.2018. u 13:41 sati.