Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blablablogerica

Marketing

Dnevnik zahvalnosti 140/365

Fotografije su podsjetnik na jedan neplanirano savršeni dan prije godinu dana.














Ovu zadnju fotografiju slikala sam dok smo sjedili na kocki od slame. (Moj dragi mi se smijao jer nisam znala razliku između sijena i slame, tj. mislila sam da je to jedno te isto.)
Ovo u zagradi mogu pročitati samo oni koji mi neće zamjeriti...ali slobodno se mogu zafrkavati na moj račun...zaslužila sam :)))

Stari grad Lukavec

Prvi utvrđeni grad Lukavec postojao je u 13. stoljeću.

Utvrđeni grad na lokaciji sadašnjeg Lukavca građen je u sredinom 15. stoljeća i već tada se u njemu izdaju isprave turopoljskih plemenitaša.

Uslijed velike opasnosti od Turaka, 1478. godine turopoljski plemenitaši traže pomoć medvedgradskog gospodara Ivana Tuza koji dolazi u Lukavec sa 12 strijelaca. Ivan Tuz koristi tu priliku za zaposjedanje Lukavca u kojem od tada vladaju medvedgradski gospodari koji u Lukavcu postavljaju svoje kaštelane. Kako su se mijenjali gospodari Medvedgrada, tako su i lukavečki kaštelani nastavljali terorizirati turopoljce. Nakon dugotrajnog sudskog postupka Turopoljski plemenitaši 1553. godine napokon dobivaju Lukavec u svoje ruke, obnavljaju utvrđeni grad 1612. godine, a 1613. godine u Lukavcu je održano turopoljsko spravišće. Lukavec tada postaje upravno i sudsko središte Turopolja.

Plemenita općina turopoljska odlučuje 1705. godine graditi zidani utvrđeni grad temeljen na pilotima kakav i danas stoji. Po svojoj namjeni i tipu gradnje Lukavec bi bilo najtočnije nazvati kaštelom. Izgrađen je na mjestu drvene utvrde, kvadratičnog tlocrta sa tornjem iznad ulaznih vrata i četiri kule na uglovima. Na tornju se nalazio satni mehanizam i isklesan grb Plemenite općine turopoljske. U zapadnom dijelu dvorišta nalazio se bunar na kolo, a u prizemlju su bili i zatvori. Coprnički rešt tj. zatvor za vještice koje su posebno bile proganjane 1733. i 1734. godine, nalazio se u istočnoj kuli, a zatvor bez prozora za teške zločince sa desne strane. Staje su se nalazile u prizemlju na južnoj strani. Na zapadnoj strani nalaze se stepenice koje vode na kat gdje se nalazi soba kaštelane i na južnoj strani velika dvorana za spravišća. Na katu, u samom tornju od 1793. godine nalazi se kapela sv. Lucije.


Perunfest2018
"Jedan je dječak stajao na rubu svijeta kojeg je poznavao i pitao se što ima dalje...? Jedna je djevojčica stajala s druge strane tog svijeta, došla do njegova ruba i zakoračila... Dječak se dugo mislio, a onda je i on zakoračio... A što je bilo s njima dalje...? Krenuli su na svoje putovanje... Tu negdje blizu, na dohvat našeg pogleda u drevnom Gradu Lukavcu priča se nastavlja…

Mitsku djevoju Maru u proljetno vrijeme ljudi su gledali na nebu u zvijezdi Danici (planetu Veneri) koja se pred Jurjevo pa sve do Ivanja u nebeskoj konstalaciji sa Mjesecom, sibolom mitskog mladića Jurja, seli paralelno nebom u bliskome plesu, označavajući početak vegetacije i nove godine.

Svaki vaš hrabar iskorak bit će jednak iskoraku dječaka i djevojčice s početka ove priče. Nudimo vam da sanjate otvorenih očiju, maštate, upoznate vile, čarobnjake, mitska bića, bića iz vatre, mraka i vode. Tamo gdje čarolija ne prestaje već traje kao iskra koja gori u svakome od nas. Možete se uhvatiti za oblak i doploviti, ako imate metlu slobodno dometlajte do nas...ako imate prijatelja, mamu, tatu, baku,djeda i znate već dalje..primite ih za ruku i povedite. Budite vi prvi koji ste zakoračili, jer onda će svi htjeti za vama. I bit će to putovanje za pamćenje... A kada se jednom probudite, možete živjeti u bilo kojem svijetu, jer je čarolija zauvijek zaključana u vama.

Na vrhuncu Ivanjske noći, mitska djevojka Mara i mladić Juraj - spajaju se u božanski par Maru i Ivu; čime pvegetacijska godina doseže svoj vrhunac. Te noći priroda i ono unutarnje, sakriveno i tiho sjedinjavaju se u Ivanjskom snu, a tada je sve moguće…"


Izvor: www.perunfest.hr


Post je objavljen 29.05.2018. u 08:04 sati.