Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Tübingen

Ako imate vremena, zastanite i preletite barem fotografije jer vas vodim u svoj omiljeni njemački grad: Tübingen, grad na rijeci Neckar. Ovo je jedan od onih gradića za koje kažem da ''imaju dušu''. Prve asocijacije koje mi padaju na pamet kada treba opisati ovo mjesto bile bi: ljepota koja osvaja na prvi pogled, igra boja, skladno isprepleteno staro i novo...



Tübingen je grad u kojem živi nešto više od 85 tisuća stanovnika, a ono što ga čini drugačijim (možda zbog toga i življim) je to da velik dio te brojke čine mladi ljudi. Ovo je sveučilišni grad ili grad mladih. Ovdje se nalazi jedno od najutjecajnih i najstarijih njemačkih sveučilišta na koje je upisano preko 25 tisuća studenata (od toga ih barem 15ak tisuća i živi u gradu). U ovih, više od 150 sveučilišnih zgrada, zaposleno je oko 10ak tisuća ljudi



Sveučilište je osnovano 1477. godine, a od tada su ga pohađali mnogi poznati velikani (među kojima ima i puno nobelovaca iz različitih područja...). Sam kompleks je zaista ogroman pa ne čudi da se automatski javi želja za traženjem onoga što vas najviše zanima i što vam je najsrodnije. Pobudila mi se znatiželja čim sam ugledala koliku površinu zauzima dio vezan za psihijatriju i psihologiju, a oduševljenju nije bilo kraja kada sam shvatila da je, između ostalog, i ovdje studirao Wolfgang Köhler, čije ime je jedno od najznačajnijih u području geštalt psihologije :) O ljepoti same zgrade klinike ne moram puno pričati jer zaista plijeni svaki pogled...



...moram priznati da sam ju uočila izdaleka dok još nisam znala što je, no za sada još malo ostajemo u neposrednoj blizini klinike.



Prošetali smo i velikim studentskim parkom i botaničkim vrtom, koji se nalaze u neposrednoj blizini sveučilišnog kompleksa. Bilo mi je simpatično vidjeti kako je većina studenata koje smo sreli tamo jela svoj zdravi obrok u obliku šarene salate (nije bilo traga pekarskim proizvodima ili mc-u:))



Moram napomenuti da za obilaženje svih prekrasnih zgrada koje su smještene na brdu treba određena kondicija, ali svakako se isplati. Kada se već penjemo, idemo odmah i prema dvorcu



...kroz poznata vrata...



..do Hohentübingen dvorca...



...u kojemu je početkom 19. stoljeća privremeno bila smještena Sveučilišna knjižnica.



Nakon temeljite obnove dvorca, koja se odvijala krajem 20. stoljeća, sobe dvorca bile su na raspolaganju katedrama za kulturologiju i arheologiju.



Od gore se pruža prekrasan pogled na grad, a tu sam i uočila zgradu spomenute klinike.



Ako nemate snage za penjati se, nemojte očajavati :) Ono što nudi središte grada je zaista posebno tako da ljepoti nema kraja :)



Mnogi su potražili odmor na stepenicama pored crkve...



..a ja sam brzinski letjela preko puta... čim sam prepoznala Hesseov kabinet.



Već sam ranije spominjala koliko ga obožavam tako da me baš razveselilo što smo pronašli mjesto gdje je Hesse nekada radio.



A negdje sam prošla i pored svog drugog omiljenog...Fromma. Ovaj grad je jednostavno okupljao ljude koje cijenim i volim:)



Trg ima toliko detalja da je teško na nešto usmjeriti pogled...



...no nekako ipak dominira Gradska vijećnica.



U blizini je i zgrada najstarije tübingenske apoteke...



..koja je sagrađena 1569. godine.



Simpatični izlog dobro dočarava živost i šarenilo grada...



...a i ove stolice zaslužuju svoje mjesto na blogu :)



Ne treba izostaviti ni Gradski muzej...



...poznata je i crkva sv. Jakova...



..u koju smo i zavirili.



Nadam se da ste našli nešto za sebe, sigurna sam da bi uživo to napravili bez problema. Ako vam nije dovoljno, onda trk po novine i vidjeti aktualna zbivanja ;)



Post je objavljen 12.05.2018. u 14:46 sati.