Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crvenikrizvirovitica

Marketing

8.svibnja Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Diljem svijeta 8. svibnja, obilježava se kao Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, a Hrvatski Crveni križ dočekuje ga u znaku svoje 140. obljetnice.
Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan na koji je 1828. godine rođen Henry Dunant – osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

24.lipnja 1859.godine u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III. slučajno se našao na bojnom polju kod Solferina.Patnja koju je tada vidio izmjenila je njegov život. Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog križa. Zapustivši posao na kraju je bankrotirao i potpuno osiromašen pao u zaborav. Međutim, ideja koju je postavio na noge rasla je i razvijala se te postala prihvaćena u cijelom svijetu. Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem (iz Francuske mirotvorne udruge). Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ga je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Ostao je u staračkom domu u Heidenu gdje je 1910.g. umro.



Od 1948.godine 8.svibnja, u počast Henry Dunantu u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa.

Svim volonterima, darivateljima krvi, članovima i svim ljudima koji osjećaju pripadnost Crvenom križu, čestitamo 8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa

Tjedan od 8. do 15. svibnja u Republici Hrvatskoj obilježava se kao Tjedan Crvenog križa.

U Tjednu Crvenog križa održat će se 22. Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje se održava u subotu, 12. svibnja 2018.g.u Vinkovcima..

GDCK VIROVITICA

Post je objavljen 08.05.2018. u 07:15 sati.