Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PLAN GOSPODARENJA OTPADOM GRADONAČELNIKA BANDIĆA NIJE PRIHVAĆEN


DVIJE POLITIKE ZBRINJAVANJA OTPADA U HRVATSKOJ !

Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba, kakav je predložio gradonačelnik Milan Bandić a protiv kojeg su građani organizirani u 22 udruge i inicijative, na sjednici u gradskoj skupštini 26.4. nije prilikom glasanja prihvaćen. Samo 15 zastupnika bilo je za Plan gospodarenja otpadom Milana Bandića, 25 zastupnika u Skupštini grada bilo je protiv, a ostali su bili suzdržani.
Na dnevni red skupštine Grada predmet može doći ponovo tek za tri mjeseca.
Na otpadu se u svijetu radi posao, točnije biznis. I u Hrvatskoj se na otpadu radi biznis, ali na jedan za građane potpuno neprihvatljiv način. Naime gradonačelnik otpad želi spaljivati, te za to kupiti iz Austrije spalionicu staru 20 godina i otpad iz Zagreba i Zagrebačke županije spaljivati u Resniku. Građani i udruge ne žele spalionicu i drobilicu u svom okolišu jer se boje zagađenog i smrdljivog zraka, pepela kao ostataka spalionice kojeg bi i usprkos filterima na spalionici bilo u okolišu na kulturama…I samo saznanje da na području mjesta stanovanja stoji spalionica otpada je deprimirajuća za građane i protiv tog rješenja građani se žestoko bore.

NOVAC ZA SPREMNIKE ZA ODVAJANJE OTPADA – JE PRIPREMLJEN

Začuđujuće je da gradonačelnik Bandić ne teži rješenju odvajanja i recikliranja otpada koje bi zapravo bio biznis sa dobitkom. Jer sav otpad kao sada, ili točnije kao još 2018. ne bi išao u istu kantu, već bi se odvajao i reciklirao. Odvajanje i recikliranje je naime europsko rješenje za otpad. Na dan planete zemlje 22. 4. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je priopćenje u kome kaže da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo jedinicama lokalne samouprave putem EU fondova kroz Operativni program „Konkurentnosti i kohezija“ 85 %-tno sufinanciranje nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona, plastike, stakla, tekstila i bio otpada. Za tu namjeru osigurano je više od 250 milijuna kuna.Na taj način doprinijet će se realizaciji zacrtanog cilja da se u Hrvatskoj do 2020. odvojeno sakuplja i reciklira 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla te odvojeno sakuplja, reciklira i oporabljuje 70 % neopasnog građevnog otpada, što je zahtjev europskog zakonodavstva kome podliježe i Hrvatska

ZAŠTO MINISTAR dr. ČORIĆ ŠUTI

Iz ovog što se događa u Zagrebu može se zaključiti da u Hrvatskoj postoje dvije politike gospodarenja otpadom; jedna je politika gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, a druga je politika Ministarstva zaštite okoliša i energetike čiji je ministar dr.Čorić. Pitanje je zašto ministar dr. Čorić šuti i ne izađe u javnost s relevantnom informacijom o odvajanju otpada . Zar ministar Čorić čeka da gradonačelnik Bandić ostvari svoju politiku spalionice u Resniku pa će tek onda javno govoriti o potrebi odvajanja otpada?
Zašto tako važna informacija, koja kaže da postoje sredstva za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona, plastike, stakla, tekstila i bio otpada nije poznata u širokoj javnost? Zar ministar zaštite okoliša i energetike koji je doktor znanosti ne poznaje važnost i snagu informacije – posebno kada se radi o informaciji koja se odnosi na takvu djelatnost kakva je odvajanje otpada?

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 27.04.2018. u 06:52 sati.