Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

ODVAJANJE -Prekidanje veza- Rastava




ODVAJANJE


Kao što je rečeno, postoje situacije u kojima ne pomaže nada, ne pomažu pokušaji ni razgovori, u kojima je brak pri kraju te je bolje pogledati činjenicama u oči nego se odati bilo kakvim iluzijama.
U tom trenutku najvažnije je za oba partnera da uvijek imaju na umu kako su čovjeka, s kojim sada imaju tolike teškoće, nekoć voljeli. Ma koliko imao bijesa u sebi – obuzdaj se, u slučaju potrebe svjesno se posveti svojim osjećajima, ali misli na ljubav koja je nekoć postojala. Nemoj sebe uvjeravati kako sada znaš da partnera nikada nisi volio. Sve je to već dio tvoje osvete. Ako si se jedno iz ljubavi vjenčao s njime, tada se sjeti toga i ne niječi to. Ako nasuprot tome vjeruješ kako ga nikada nisi volio, tada moraš biti iskren i sebi priznati da upravo tvoj partner nije nikada imao šanse kod tebe. On je dakle onaj koji je prevaren i ti zato nemaš nikakvo pravo na osvetu – kao uostalom ni u bilo kojem drugom slučaju.
Kako bilo da bilo, nemoj dopustiti da tobom ovladaju takvi osjećaji. Tvoj partner nikada ne može biti tako strašan i opasan kao što su za tebe opasni takvi osjećaji.


Prekidanje veza

Ovo što sam rekao za privremen rastanak, vrijedi naravno i za konačni. Nije samo važno nego je od odlučna značenja da se riješiš vezanosti o svome nekadašnjem partneru. Vjerojatno je i zbog toga došlo do konačne rastave jer su vašim partnerstvom više vladale vezanosti nego odnosi.
Vezanosti prepoznaješ po tome što su uvijek povezane s neslobodom, problemima, teškoćama i povredama. Vezanosti sputavaju. Nasuprot tome, odnosi ostavljaju slobodnim. Njima ne vladaju zahtjevi i pritisak nego ljubav, otpuštanje, ostavljanje slobodnim i predanost.
Tek kad se razriješiš svoje vezanosti o partneru, mogu nastati odnosi. Za to je sada naravno prekasno. Ali oslobađanje od vezanosti čini da postaješ slobodnim, da možeš otpustiti, da se možeš izvući iz zahvata neuspjela braka.
Phyllis Krystal vrlo dobro opisuje oslobađanje od vezanosti. Ti možeš uz pomoć njezinih knjiga i kaseta – posebno uz pomoć njezine knjige Raskidanje unutarnjih okova – sam raditi na oslobađanju vezanosti od partnera. No često je pametno imati nekoga tko će te voditi kroz taj proces, tko će se posvetiti tebi, tko može zapaziti osjećaje što naviru u tebi i tko ti u slučaju potrebe može dati potpuno tumačenje onoga što vidiš, doživljavaš i onoga što osjećaš. Sada već postoje mnogi koji rade po metodi Phyllis Krystal. Posve sigurno ima i izvanrednih terapeuta, koji inače nemaju nikakvo drugo terapijsko obrazovanje, ali dobro poznaju tu metodu. Ako imaš osjećaj da je to pravi terapeut za tebe, tada mu se povjeri, zamolim za Božje vodstvo i prođi kroz svoj proces. Inače budi oprezan s terapeutima koji su premalo osposobljeni, koji su premalo radili na sebi ili koji misle da sve moraju objasniti „duhovno“, odnosno „karmički“. Psihoterapija je veoma, veoma ozbiljna stvar za koju nitko ne može biti odveć osposobljen, odveć učen i iskusan.
Ma kako se odlučio, potraži Božji blagoslov i razriješi svoje vezanosti – tada će tvoj proces zacjeljivanja teći brže i lakše.
Može se dogoditi da se pri razrješavanju od vezanosti pojavi jako mnogo bijesa, mržnje ili prezira. Nemoj to gutati. Ne potiskuje te osjećaje.
Uvijek iznova ponavljam da su bijes, mržnja i prezir čovjekovi unutarnji neprijatelji. Zato bijes mora izaći van, da bi svjetlo ušlo unutra. Postoje mnoge terapeutske tehnike koje to vrlo dobro postižu. Važno je da oboje – i ti i terapeut – molite Boga za vodstvo i, da na sebe preuzme posljedice vašeg djelovanja. To će te osloboditi bijesa i njegovih posljedica.
Na isti način trebaš postupiti s mržnjom, prezirom, zavišću ili ljubomorom. Sve to treba izaći iz tebe.
Pri tome su dvije stvari presudne: kao prvo, sve treba izaći. To znači, moraš sebi uzeti vremena i češće se pozabaviti tim osjećajima. Ne žuri ni sa čim, već često ponavljaj tu vježbu.
Zbog loše savjesti može se lako dogoditi da se poželiš što prije riješiti tih osjećaja. Ali to će te dovesti tek do vrlo kratkog olakšanja. Samo u slučaju ako sebi uzmeš dovoljno vremena za te osjećaje što vriju u tebi, ako oni nađu dovoljno mjesta u tvojem svjesnom doživljavanju, samo onda ih možeš otpustiti i postati stvarno slobodnim.
Kao drugo, ti moraš bilo kada doći do oproštaja, možda čak i do pomirenja – barem u sebi! „Zašto?“ pitaš. „Da bih opet bio dobro dijete?“ Ne, naravno da ne. Nego zato što te bijes, mržnja, prezir i svi ostali takvi osjećaji vežu. Samo te pozitivni osjećaji kao što su ljubav, opraštanje, pomirenje (barem sa sobom samim!), razumijevanje, poštovanje, vrednovanje, otpuštanje (!) čine slobodnim. Zato tvoj cilj mora biti da sa svojim (bivšim) partnerom težiš postići stanje mira i mirna shvaćanja, i da to prije ili kasnije i postigneš. Vječne borbe, svađe i povrede ne koriste nikome. Imaj na umu da svi osjećaji kao što su svadljivost, bijes, mržnja i osvetoljubivost moraju biti pročišćeni. Tu ne postoje iznimke. Iz toga proizlazi paradoks: što su jači osjećaji prema tvom partneru, to je veća mogućnost, ne, nužnost, da se jednoga dana, u nekom od budućih života, opet sretneš s njime kako bi to razriješio. Zato što je tome tako i zato što ni ovdje ne postoji nikakav drugi izlaz, zato ti toliko uporno savjetujem da ne raskidaš brak, a ako to ipak učiniš, da to učiniš na miroljubiv način.
Zato pojasni što više toga možeš u ovom životu, kako bi sebi u budućnosti – u ovoj i u kasnijim inkarnacijama – prištedio neugodna iznenađenja.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html



Post je objavljen 26.04.2018. u 10:53 sati.