Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Nostradamus

Jel i vi redovno čitate horoskop? Znate ono, da se možete pripremit za sve šta vas može snać.
Pa pročitate njih par. Pa u jednom horoskopu piše jedno, u drugom sasvim drugo; kome vjerovat, onom u kojem piše da vas očekuje povišica na poslu i ljubavna idila, il onom u kojem piše da izbjegavate pitat za plaću i da ćete se namrtvo posvađat sa ljubavi svog života? Zbune ljude al naskroz, većina radije uzme onu bolju opciju pa nadrlja ko žuti. Ovima koji izrađuju horoskop svejedno, uvijek mogu reć da su pobrkali konstelacije zvijezda, to šta je neko dobio otkaz il se potuko doma oko ručka nije njihov problem.

E sad zamislite kak je strašno bilo radit Nostradamusu u njegovo vrijeme. Živio u 16.stoljeću, završio i za doktora al ga je više zanimala astrologija i proročanstva.
Pa kad recimo dođe neki kmet sa slomljenom nogom, prvo ga pita šta je u horoskopu, pa se malo skoncentrira i kaže - nećemo namještat, idući tjedan ćeš ionak umrijet od kuge. Il ak dođe neko s upaljenim zubom, nakon kraćeg pogleda u budućnost zaključi da mu mora sredit sve zube jer pred njim stoji budući slavni vojskovođa. Ak je pacijent visokog roda, e tu priča ima drugi tijek; prvo ovlaš pregled, onda izdaleka kolokvijalno - pa jeste zadovoljni u životu i u ljubavi, bil bili zainteresirani da vam ja recimo za neku ćifu izradim natalnu kartu il predvidim hoćete li se sretno udat / oženit. Moro je bome bit i oprezan, živio je u vrijeme kad je svako tolko neko bio skuren na lomači zbog hereze, pa ti pitaj nekog krivog jel ga zanima podznak i hoće bit sretan u ljubavi.
Uglavnom najmanje se bavio medicinom, ko bi u ono doba bio doktor - sepse i kuge ko u priči, ak nekog moraš operirat prvo ajde pošalji slugu u šupu po pilu i sjekiru i u kuhinju po noževe, pa za anestetik nađi rakijetine tolko jake da progori tkaninu ( bolje i to neg da pacijent zavija ko kojot ), pa nađi ko će ga držat tijekom zahvata, dok anestetik ne krene djelovat...sto čuda.

Horoskopi i proročanstva bili su puno čišća djelatnost. Jedino ne kužim kak je izrađivo te natalne karte ( mislim, u šta je gledo i čime ) i koliko mu je trebalo da rukom napiše šta horoskope, šta knjige proročanstava. Nit struje, nit tastature, nit poštenog stola. Nije se bogme ni time bilo lako bavit, šta je - je.
Danas je sve jednostavnije, upališ komp i ajmo, hoćeš radit horoskope, čitat horoskope, pisat blog...a nema ni inkvizicije da ti pozvoni na vrata dok se baviš svojim hobijem. Vunderšen.


Post je objavljen 14.04.2018. u 06:59 sati.