Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Seurasaari



Vjerujem da je barem dio vas već iz naslova povezao da se opet radi o Finskoj. Obećajem da vas, za sada, više neću gnjaviti svojom najdražom zemljom i da uskoro lutamo susjednom zemljom;)



Seurasaari je nešto što zbilja ne treba preskočiti ako se nađete u Helsinkiju i okolici. Nalazi se svega nekoliko kilometara od centra grada, a predstavlja prikaz tradicionalnog finskog života. Naime, radi se o otočiću (i muzeju na otvorenom) na koji su prenesene kućice i detalji iz raznih dijelova Finske, kako bi se bolje dočarala finska kultura i tradicionalni stil života. Sve skupa je smješteno duž šumskog krajolika što pojačava tu sliku i približava vam ovu simpatičnu šumsku zemlju. Čim se približite bijelom mostu, dobrodošlicu će vam poželjeti brojne patke, labudovi i pokoja neobična ptica...



...a s druge strane, ako imate sreće i dobro gledate..pozdravit će vas i simpatične vjeverice:)



S obzirom da svi znamo gdje se nalazi Finska, ne treba vas razočarati činjenica da muzej radi samo od 5. do 8. mjeseca. Nažalost mi smo bili u periodu kada ne radi, ali zato naglašavam da se svejedno isplati pogledati ovaj kompleks i ako se nađete tamo izvan navedenih mjeseci.



Naime, u ljetnim mjesecima ćete bolje proći jer ćete imati priliku vidjeti neke od zanata i sve skupa kako funkcionira, no edukativne ploče će vam ipak pomoći da nešto saznate i izvan tog perioda, a priroda i sve što Seurasaari krije neće vas ostaviti ravnodušnim u kojem god periodu da dođete :)



Prednost dolaska izvan sezone je vjerojatno smanjena gužva i to da imate pravi šumski mir. Primijetila sam da određeni dio lokalnog stanovništva ovaj prostor koristi za rekreaciju.



Ovo je boja koju ste već vidjeli kada je u fokusu bloga bio Porvoo :)



No, ono što ovdje čini razliku je to da su sve kućice i gospodarstva raštrkani cijelom dužinom šumske stazice...



..i svemu se možete približiti i pogledati bolje.



Pažnju mi je privukla drvena ograda...



i još više ova kućica:)



Ove fotografije najbolje prikazuju viziju Finske kakvu sam imala prije posjeta...





..a vama želim da jednoga dana provirite u ovaj ruralni kutak Finske i sami nađete ono što će vas najviše veseliti :)







Post je objavljen 10.04.2018. u 17:57 sati.