Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fitway

Marketing

Smeju li deca da uzimaju proteinski prah?

Proteinski prah kao dodatak u ishrani može prepisati doktor ukoliko je fizički, intelektualni i emocionalani uticaj na dete ogroman. Ne sme se preterati sa unosom proteina. Ukoliko se previše unose proteini, izbacuju se putem bubrega ali i utuču na sam rad bubrega. Proteinski prašak nije potreban za decu, jer se svakodnevna doza proteinskog praška treba izjednačiti sa količinom hrane koju deca pojedu.


Ako je vaše dete hiperaktivno, ima naporan rspored u školi, i svakog dana trening borilačkih veština, onda bi količina proteina koji bi trebao da se unese u organizam za njega trebalo da se poveća, u odnosu na decu koja nemaju toliko obaveza.  Pa čak i ukoliko vaše dete nije ljubitelj hrane toliko, njemu će biti dovoljni proteini koje unosi kada jede piletinu, ćurku, rakove, kaše od žitarica i mleka. Ipak ako i dalje mislite da količina proteina koju vaše dete unosi kada jede nije dovoljna, i da su potrebna dodatna sredstva, posavetujte se sa specijalistom, pre nego što počnete da dajete detetu neka dodatna sredstva.


Količina proteina koja je potrebna vašem detetu određuje se na osnovu godina i telesne težine.


Ispod se nalaze ključne smernice, koje bi trebalo slediti prilikom izračunavanja dozvoljene količine proteina, koju bi dete smelo da unese.



  1.   Detetu od 6 do 15 godina nije potrebno više od pola grama proteina na svakih  0.454 kg težine.

  2.   Deci od 1 do 3 godine u proseku je potrebno oko 13 grama proteina dnevno.

  3.   Deci od 4 do 8 godina i od 9 do 13 godina se preporučije da unose oko 19 i 34 grama proteina svakog dana.


Napomene prilikom upotrebe proteinskih suplemenata kod dece


Davanje proteinskog praha deci, kako bi se povećao dnevni unos proteina, smatra se ispravnim, posebno ako se deca bave sportom. Zapravo, to i nije uvek neophodno detetu , a ponekad može izazvati neke probleme. Veliki broj dece ogromnu količinu proteina unesu kroz pravilnu ishranu, ukoliko je ona uravnotežena. Nikada nemojte davati svom detetu nikakave suplemente bez dozvole pedijatra. To se odnosi i na proteinski prah, posebno obratite pažnju na sojin protein, koji ponekad može izazvati i alergijsku reakciju.


U slučaju da vaše dete ne unosi dovoljnu količinu proteina, dodavajući proteinski prašak u njegovu hranu, povećavate zapreminu unetih proteina. Na osnovu raznih istraživanja, deca izmedju 5 i 18 godina ne bi trebalo da  unose više od 30 procenata kalorija iz proteina, i to maksimalno 120 grama proteina dnevno za decu kojoj je neophodno 1600 kalorija. Jedan gram proteina obezbedjuju organizmu 4 kalorija.


Kada su u pitanju proteinske kaše, deci se najviše sviđaju mlečni sportski proteinski prah, koji ima prijatniji ukus u odnosu na sojini ili proteinskim prahom sa aromom jaja. To da li je proteinski prah sa aromom mleka, izolat proteina sirutke, ili koncentrat mlečne sirutke nije važno, bitno je to da je proizvod kvalitetan i da se sve vreme zadržava u organizmu deteta.



Post je objavljen 10.04.2018. u 15:33 sati.