Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Tribina DHKP-a : Dalibor Joler + Romana Perečinec




Tribina DHKP-a Tragom prijevoda ide dalje: dvoje svestranih prevoditelja i dva zanimljiva teksta koji se bave problematikom ljubavi:

Richard David Precht: Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja (prev. Dalibor Joler, 2017., V.B.Z. online bookshop & club)

Connie Palmen: Ti kažeš (prev. Romana Perečinec, 2017., Naklada Ljevak)

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.

Richard David Precht
zvijezda je među njemačkim intelektualcima - filozof, profesor, publicist i pisac bestselera, među kojima je i: "Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja".
I kako pisati, stručno i uvjerljivo, o nečemu o čemu svi sve znaju? O romantičnoj ljubavi, tom „potpuno nesređenom osjećaju“, autor je ipak napisao 330 sadržajnih i sređenih stranica, u kojima odnedavno možete uživati i na hrvatskom jeziku zahvaljujući Daliboru Joleru. On će ispričati kako se probijao kroz taj naizgled lagan i zabavan, ali vrlo zahtjevan tekst. Čut ćemo koje su zamke stručno-popularnog diskursa, i u čemu je sličnost dobre publicistike i dobre književnosti kroz prevoditeljsku prizmu.

Drugi tekst poseže za životima Syvije Plath i Teda Hughesa, i radi sve ono što književnici i teoretičari zadnjih pola stoljeća od tragičnog kraja života poznate spisateljice nisu: daje glas pjesniku i suprugu, i priča njegovu verziju priče. "Ti kažeš" je šesti roman nizozemske književnice Connie Palmen, koji je pokrenuo lavinu gnjeva u feminističkim, a obožavanja u čitalačkim krugovima. I dok element tragične romantične ljubavi najviše osvaja širu publiku, kritika hvali autoričinu vještinu u preuzimanju glasa Teda Hughesa.

S Romanom Perečinec razgovarat će se o načinima na koje se ona uživljavala u taj hibridni pripovjedni glas, o izazovima prevođenja iznimno poetičnih proznih tekstova, i posjetitelji će doznati razmišlja li ona drukčije o pjesnikinji Sylviji Plath i pjesništvu druge polovice 20. stoljeća, nakon ovog romana.

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićev trg, Zagreb
16.04.2018. od 18 sati


Dobrodošli!





Post je objavljen 14.04.2018. u 06:22 sati.