Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni zrakoplovi

Zrakoplovi tankeri – 'zračne crpke za gorivo' kategorije K

Tijekom Drugog svjetskog rata, posebice kod strategijskog (dubokog) bombardiranja logističkih vojnih ciljeva (tvornice bombi, streljiva, naoružanja, opreme ...) tadašnje nacističke Njemačke veliki problem za bombardere bio je 'gubitak' lovačke pratnje, odnosno zrakoplova kategorije F (presretača, lovaca, boraca).

Naime, još i danas zrakoplovi svih kategorija muku muče s gorivom koje direktno utječe na njihov borbeni dolet (dosegnuti cilj i vratiti se u bazu), a taj problem posebice je izražen kod najpotrebnijih zrakoplova kategorije F i A.


KC-135 Stratotanker dopunjuje u letu gorivom A-10 Warthog

Problem rješavaju zrakoplovi kategorije K – zračni tankeri za gorivo. To su zapravo vojni zrakoplovi čiji je trup pretvoren u cisternu, tank za gorivo, a imaju i posebne uređaje (crijeva sa sondama) koje mogu plasirati na određene dužine i koje onda služe ostalim zrakoplovima jednostavno kao benzinske pumpe.


KC-135 Stratotanker dopunjuje gorivom u letu B-2 Spirit

Pojava ovih zrakoplova, nakon Drugog svjetskog rata (B-29 Superfortresses koji je postao prvi KB-29 Superfortresses), a poglavito tijekom Vijetnamskog rata, bila je od neprocjenjivog značaja. U početku to su bili preuređeni zrakoplovi A, B i C kategorije ili čak civilni zrakoplovi (poput: A-6 Intruder koji je postao KA-6 Intruder, civilni (kategorija W) poput DC-10 koji postaje vojna inačica KC-10 Extender ili pak civilni Boing – 707 na vojnoj platformi RC-135 koji postaje KC-135 Stratotanker ...)


KC-135 Stratotanker dopunjuje gorivom u letu MC-130 Hercules (kategorija M – višenamjenski)


Post je objavljen 08.04.2018. u 11:12 sati.