Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni zrakoplovi

Neborbeni zrakoplovi – prijevozni (C) (transportni, cargo)

Neborbeni vojni zrakoplovi kategorizirani u skupinu C su prijevozni i teretni (cargo) zrakoplovi s fiksnim krilima, a u potkategoriju mogu se svrstati i helikopteri iz skupine C. Temeljna zadaća zrakoplova C kategorije je prijevoz vojnika, oružja i druge vojne opreme izvan civilnih (komercijalnih) ruta leta i u opasna ratna područja.


teški prijevozni vojni zrakoplov C-5 Galaxy

Prijevozni C zrakoplovi temeljno su izvedeni od bombardera B, a od njih pak će biti izvedeni i neborbeni zrakoplovi kategorije (K) – zračni tankeri. Naime, upravo zrakoplovi kategorije C lako se preprave (poneki od njih i imaju mogućnost brze prilagodbe) za zrakoplove kategorije K (zračne tankere).

Razvijani tijekom Drugog svjetskog rata danas ti zrakoplovi mogu sletjeti i na privremena sletišta i uzletjeti s privremenih uzletišta koje izgradi vojna inženjerija. Dok su tijekom Drugog svjetskog rata imali i zadaću tegljenja vojnih jedrilica, danas oni sudjeluju i zadaćama spašavanja, ali i uspostavu i održavanje zračnih luka te logističkih (opskrbnih) vojnih ruta do istih.

Manji prijevozni zrakoplovi služe i kao zračne vojne ambulante kojima se evakuiraju ranjeni i povrijeđeni vojnici, ili pak kao zračna zapovjedna (komunikacijska) mjesta za rad stožernog vojnog osoblja. Ponekad, ovi zrakoplovi mogu biti naoružani oružjima za obranu, ali i za napad, no, tada imamo potkategoriju borbenih prijevoznih zrakoplova (AC).


borbeni prijevozni zrakoplov kategorije (AC) – bojno djelovanje AC-130 Hercules


Post je objavljen 02.04.2018. u 10:33 sati.