Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Radnici i dalje uvjereni da je Adria mogla opstati

Radnici i dalje uvjereni da je Adria mogla opstati

HTTP://WWW.ZADARSKILIST.HR/CLANCI/28032018/RADNICI-I-DALJE-UVJERENI-DA-JE-ADRIA-MOGLA-OPSTATI



Bivši radnici sumnjaju da će zarađeni novac uskoro dobiti iz stečajne mase, jer je, kako je u srijedu na konferenciji za novinare rekao Darko Zelić iz koordinacijskog odbora bivših djelatnika te tvrtke, gotovo sva imovina i veliki dio strojeva iz nekadašnjeg tvorničkog kruga otuđeni

Iako je od pokretanja stečaja nad tvornicom ribljih konzervi Adria u Gaženici proteklo tri godine, bivši radnici još uvijek nisu ostvarili svoja prava i naplatili potraživanja u ukupnom iznosu od 10,1 milijun kuna. U trenutku pokretanja stečaja, dug poslodavaca prema njima iznosio je oko 12,6 milijuna kuna, ali je Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca za njih 150, koji su na dan stečaja upućeni na Zavod za zapošljavanje, isplatila tri plaće i otpremnine, ukupno 2,5 milijuna kuna.

Bivši radnici, međutim, sumnjaju da će zarađeni novac uskoro dobiti iz stečajne mase, jer je, kako je u srijedu na konferenciji za novinare rekao Darko Zelić iz koordinacijskog odbora bivših djelatnika te tvrtke, gotovo sva imovina i veliki dio strojeva iz nekadašnjeg tvorničkog kruga otuđeni.

- Tema ove konferencije je stanje stečajne mase i kriminala koji je napravljen nad tvrtkom Adria d.d. u stečaju. Ja živim u blizini tvornice i ono što tamo vidim je katastrofa. Sve je provaljeno, devastirano, zaraslo, odneseno je sve što se moglo odnijeti, zaštitara nema... Ostali su samo strojevi teški par tona. Na sudu je održano nekoliko dražbi ali bez uspjeha. Sve se to nekako odugovlači, predugo traje. Zato ovim putem želimo potaknuti sve one koji na tijek stečaja mogu utjecati da to brže rješavaju, poručio je Zelić podsjećajući kako su tvornički strojevi u Gaženici pokrenuti još davne 1948. godine, a onda, prije tri godine zauvijek utihnuli. Podsjetio je i na brend Eva koji je u toj tvornici osmišljen, na vrijedne i kvalitetne radnike koji su godinama, radeći u tri smjene održavali kvalitetu ribljih konzervi i na taj način neposredno osiguravali tržište.

- Danas su u Hrvatskoj još samo dvije takve tvornice - Mirna Rovinj i ona u Postirama. Mi, bivši radnici, uvjereni smo da je tvornica mogla opstati i biti sačuvana radna mjesta, da bivši direktor Miodrag Lacić nije podigao puste kredite i da Jadranko Lisica i Neven Badurina, koji su bili u jednogodišnjem najmu, nisu tvornicu ostavili u tako lošem stanju, a u Ostreu Stankovci prenijeli ugovor za suradnju s Podravkom, iznio je Zelić te spomenuo kako je i jedan stroj završio u Ostrei, te da je nedavno donesena pravomoćna presuda da ga se vrati Adriji, odnosno u stečajnu masu, ali da po njegovim saznanjima to nije učinjeno. Zelić je spomenuo tužbu protiv nekadašnje Dalmatinske banke za milijunske iznose podnesenu u ime 20-ak nekadašnjih zadarskih tvrtki od kojih je, kako je kazao, donesena presuda samo u slučaju Bagata, a ostalo zaustavljeno.

- I dalje tražimo svoj novac i pozivamo institucije da istraže što se tu dogodilo. Neka odu u krug tvornice i vide što je sada tamo, poručio je u ime bivših radnika Adrije Zelić.



Post je objavljen 29.03.2018. u 13:53 sati.