Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Faberge Croatorum

Jel ima neko a da nije vidio ove sitnice na slici? Faberge je bio čuveni zlatar koji je za ruske careve izrađivao ova jaja, jer se prvo jako dopalo carici Mariji Fjodorovnoj. Najviše ih je ostalo u muzeju u Kremlju i privatnoj zbirci jednog ruskog bogatuna.
E, sad zamislite slijedeći prizor: vrijeme je uskršnjeg objeda, i viđeni splitski poduzetnik sa divnom suprugom i sitnom dicom sjedi za stolom kod sestre Nevenke. Stiže vruća janjetina, pršut, i sve te fine papice, poduzetnik se taman primi trpanja kadli će Nevenka:
- Ajme meni, nisan van pokazala ća je oni moj bidnik donija iz Rusije, niko šareno jaje, pari ka' da je zlatno. Reka' mi je - nikon ni riči, to vridi more para, al' eto brate ti si moj, nu vidi oli si igdi vidija ovo.
Potegne Nevenka u komodu, donese jaje, a poduzetnik mastan do remena veli:
- 'bem i njega i tu bižuteriju, oli se to ženi nosi? To ka' da je od Kineza, Neno.
- Kaki Kinezi, brale...to ti je oni Fla...Farbr...a đava mu sriću odnija, kako nemerem zapamtit. Reka' mi je moj Dalibor da košta više od Ronalda, unda znaš...a razumi se moj Dalibor, znaš da on skuplja te drangulije. Nego ajde sa menom da mi pomoreš donit vino.
Dok su oni po vino, poduzetnikovi juniori se dočepali Fabergea pa opleti lupaj po stolu, po podu, po tanjurima nebil jaje puklo. Eto sestrice i brata, Nevenka u vrisak:
- Uoajme vidi, ća ću bidna, vid beštija ća su načinili, ubiće me Dalibor...to si sve ti kriv, dica su ti stođavli, primija se krkanluka i vina a oni udri...
- Ajme lude ženske, jebalo te jaje, rećeš mu da je takvo i bilo, ja ti donesen kufer takih od Kineza...
Uto stiže i bidni Dalibor, koji u omaglici vidi uništeno jaje, čupa Nevenki kosu s glave, a poduzetnik jedva izvlači živu glavu braneći se dicon ka' živin štiton, sjedaju u Ferrari i kaže sinovima:
- Da vas nisan čuja, 'bem van i oca i mater. Da ja ne mogu izist po'kile mesa s miron. Tetki više nećete ni pod razno. Ka' da mi je sila takog cirkusa okolo kineskog jaja...





Post je objavljen 23.03.2018. u 20:29 sati.