Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umornooko

Marketing

Svako nosi svoj kviz

Sramin se i stidin se ... ali moran priznat da već par godina obećavan sam sebi:
"... moraš više poć povirit oti 'Pričigin' ..."
Doduše, bija san već na dječju verziju u kazalištu lutaka (PriČAgin) i na jednu seansu u hotel "Bellevue", kad je bila promocija libra "Split za početnike" autorskoga dvojca Baretić/Ivanišević ... ali oni ko nije sidija na ladnome betonu amfiteatra u nedovršenome socijalističkome dinosauru koji se ponosno zove "Dom Mladih" (valjda onih mladih, koji su u međuvremenu vjerovatno posjedili, oćelavili i dobili unučad otkad je napravljen), taj ne zna pravu draž slušanja priča na zadanu temu.
"Pričigin" je manifestacija koju je pokrenilo nekoliko entuzijasta (Renato Baretić, Petar Filipić, ovako na prvi balun ...), kojoj su svi dežurni grinteše proricali kratki vijek ... a u principu se svodi na pričanje priča na zadanu temu.
Zvuči jednostavno, a?
Probajte vi nešto suvislo (ko je reka zanimljivo?) pričat po ure a da budete zanimljivi. I da vas još prekidaju i na kraju isprate sa pljeskom!
Jednostavno je isto ka i odgovarat na pitanja Potjere/Milijunaša/1 protiv sto/Najslabije karike/Šifre ... doma iz fotelje.
Samo, ako to probate ponovit pred punim amfiteatrom ljudi/pred TV kamerama ... stvari se malo minjaju. Maja Jurković, nekadašnja urednica HRT kvizova, ujedno i supruga one & only kvizmahera Laze Goluže takvo je stanje svijesti sažela u jednu jednostavnu rečenicu, koju san od nje čuja prvi put na pripremama za snimanje "Milijunaša" 2005. godine:
STRES JAVNOG NASTUPA
Dug uvod, a? cerek
Takvi san kakvi san thumbup ... ali ovo je ipak bitan uvod za večerašnju, kvizaški nastrojenu, seansu Pričigina, moderatora Marija Glavaša.
Priču o kvizovima i kvizašima smo čuli od različitih ljudi, koji su svaki na svoj način umišali prste u tu, kako je Marijo reka "sektu".

 photo prialice_zpstlh99ulo.jpg

Pripovidali su Miroslav Ambruš Kiš, ka "probni lovac" olitiga oni ča buduće natjecatelje, kao i višestruke ponavljače headbang priprema za pravi nastup,

 photo mak_zpsxemk9a2j.jpg

... lovkinja Morana Zibar, naizgled umiljato janje, ali među natjecateljima, posebno natjecateljicama, poznata, iz nedokučivih razloga, kao Cruella de Vil, Damir Mrkonjić Mrki, koji je valjda u svim kvizovima nastupa, inače jedan od pionira interneta u Lijepoj Našoj (napravija prvu web stranicu grada Splita), kapetan moje pub-kviz ekipe "Nevera", pa onaj dugokosi sjedokosi kojega je moderator stalno "slučajno" oslovljava sa "gospođo" Milan Fošner, čovik koji, uz sve ostalo ča radi "za plaćat račune" vodi i najdugovječniji pub kviz u Hrvata, široj publici poznat i kao jedan od voditelja nikad prežaljene "Kvizne situacije", pokušaja preslika pub-kviza u TV format koju je radio zajedno sa Mariom Kovačem. Još jednim kviz-frikom koji nije bio tu, makar u gledalištu, zato jer je bija profesionalno zauzet na probama Porina. A zašto je "Kvizna" plesala samo jednu sezonu? Pitajte one (biiiip!) sa HRT-a koji odlučuju o tome headbang
I na kraju, Vladimir Šagadin, (laku noć Hrvatska, News-Bar itd.) koji je na prilično udren način opisa svoj život sa ocem enigmatom.
Gledalište je, ne triba posebno ni napominjat, bilo puno "do čepa" ...

 photo gledaliste_pricigin_zpsjwji0oqv.jpg
Photo by Morana

... i da san samo koji minut kasnije doša, mora bi sidit gori na plafonu, na kojoj štangi od reflektora a ne na udobnoj betonskoj tribini.
Srića da san posluša iskusnije koji su to već prošli, pa san donija sa sebon jedan debeli kušin (jastuk, za sjevernjake) podguzičnjak.
Inače bih, shodno novoustoličenoj istanbulskoj deklaraciji, dobija upalu mjehura/jajnika/prostate/whatever headbang
Dvi ure su, isprekidane pljeskom i uzvicima odobravanja, prošli dok si plesnija dlanon o dlan, ča me nimalo ne čudi, jer je publika ipak bila većinom sastavljena od onih sa kvizaškim pedigreom ...

 photo poletarci_zpsst0ci8xq.jpg
pub-kviz ekipa "Poletarci"

Sluteći gužvu, dok je moderator odjavljiva "Svako nosi svoj kviz" uputija san se lagano doli. Tek san onda vidija koliko Morana među kviznom populacijom (sektom?) uživa celebrity status. Strpljivo sam dočeka svoj red da dođem do nje, uručim joj, još ovoga lita obećanu, bocu crljenka "Putalj" i šoltanskog "Dobričića" ... taman pričam sa njom, objašnjavam odakle su uzorci, kad upada novinarka "Radio Dalmacije" sa veeeeelikim mikrofonom kojeg stavlja Morani pod nos. Samo san je pogleda, i ostavljam vašoj mašti da zamislite kako sam izgleda kad je bidna novinarka odma usstuknila dva koraka nazad, Mrki me je na brzinu slika sa Moranom ...

 photo morana_zpsqd2dwoul.jpg

... i to je bilo sve za ovu večer. Iako san se dobro fudra (nabacija robe na sebe, za sjevernjake) već san se osjeća lagano pothlađen, prid očima su mi se počele rojit slike sa ovogodišnjih "Murterskih Baka" pa san se lagano uputija doma.
Do iduće godine, nekoga drugoga "Pričigina" i nekih drugih tema ...
Zdravi i veseli bili!!! mah mah mah


Post je objavljen 22.03.2018. u 13:16 sati.