Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Riga

Nastavljamo gdje smo nedavno stali pa stižemo i do Latvije, odnosno njenog glavnog grada. Ako se ne varam, Riga je i najveći grad u Baltičkim državama.

Bili smo smješteni u Doma pearl hostelu. Ono što mu je glavna vrlina je lokacija, odnosno to da se nalazi maksimalnih minutu od trga i većine značajnijih znamenitosti. Sobe su višekrevetne, starinske, s minimalno prostora između kreveta, tuševi onakvi kakvi posluže kada nemaš druge. No, tamo nismo proveli puno vremena tako da je hostel imao funkcionalno sve što treba, a uštedio nam je sate lutanja do centra:)
Par metara dalje nalazi se i jedna od građevina koju ćete često sresti na razglednicama i promo fotografijama Rige, a to je Kuća crnih glava sagrađena u 14. stoljeću. Mi smo se zatekli u tijeku restauracije pa je nažalost nismo imali priliku vidjeti u punom sjaju.



Malim udaljavanjem od trga, naletjet ćete i na famoznu sklupturu Bremenskih svirača. Iako nekima obični kip, nema riječi kojima bih opisala svoje oduševljenje kada sam ih ugledala i prepoznala. Ovo je bila moja omiljena priča iz djetinjstva, pokojna baka mi ju je s veseljem pričala koliko god puta sam to poželjela. U ovom slučaju, radi se o tome da je sklupturu grad Bremen poklonio Rigi.



Ovo je također grad u kojem arhitektura crkvi dolazi do izražaja...



..a meni su posebno zapele za oko Riška katedrala...



..i Katedrala Kristova rođenja.





Još neka mjesta u Rigi koja mislim da trebate vidjeti su tzv. ''Tri brata'', kuće građene na maloj površini pri čemu najstarija datira s kraja 15. st. do najnovije u kasnom 17.st...



...Veliki i Mali cehovski dom koji su nekada bili sjedište udruženja trgovaca, a danas ćete tu naći filharmoniju i brojna svečana događanja poput konferencija, balova i slično...



...a u neposrednoj blizini i famozna crna mačka s podignutim repom na vrhu zgrade. Prema legendi, postavio ju je trgovac kojemu su odbili članstvo u Velikom cehu, s ciljem da stražnjica mačke bude okrenuta prema njihovom udruženju. Naknadno se mačka okretala, no u globalu je ipak ostala na vrhu:)



Ne bih ja bila ja da ne uočim ovakve zgrade :) pa evo i fotografija Latvijskog ratnog muzeja...



...a evo i malo prirode za odmoriti oči:)



Iako nemam fotografije jer smo taj dio morali proći doslovno trčeći, svako preporučam posjetu centralnoj tržnici koju ćete prepoznati po velikim hangarima. Ostavlja odlične dojmove i ako ju samo dođete pogledati :) Mi smo stigli ugrabiti samo razna, prefina i prilično povoljna peciva, no količina i raznovrsnost voća i svega ostaloga što se tamo nudi dovoljno privlači da se vratim tamo:)
Po gradu naravno također ima nekih suvenira, kafića, restorana i ostalih mjesta gdje možete prošetati ili odmoriti...



...ali ono što je stvarno grijeh preskočiti je Folkklub ala pagras. Ako imate sreće možete naletjeti i na kvalitetnu tradicionalnu glazbu, a ako i ne..nećete požaliti. Hrana je vrhunska, izbor piva prevelik, konobari savršeno pričaju engleski i izuzetno su susretljivi, ambijent predivan. Čak i ako ste ludi vege kao ja, nećete požaliti jer imate izbor od nekoliko zanimljivih specijaliteta. Ja sam se odlučila za krumpir punjen hrpom povrća i finim umakom. Žao mi je što je mutna fotografija, ali ipak ju stavljam jer su me oduševili :) cijene i dio ponude imate i na netu pa ako vas put odvede tamo, proučite si to;)




Post je objavljen 19.03.2018. u 18:56 sati.