Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni brodovi

Nosači zrakoplova – plutajuća vojna zračna baza

Nosači zrakoplova najveći su kapitalni brodovi svake flote i jednostavno simbol su vojne moći. Zadaća nosača zrakoplova je 'isporuka' bojne tehnike na bojište bez prevelikih uplitanja u teritorijalna mora i traženja dozvola zemlje domaćina.



Jednostavno napisano to su ratni brodovi opremljeni ravnom palubom koja omogućuje slijetanje i uzlijetanje ratnih zrakoplova. Pored opreme potrebne za slijetanje i uzlijetanje zrakoplova ispod palube u više razina nalaze se spremišta (hangari) za zrakoplove, naoružanje, opremu, gorivo, postrojenja za dizanje i spuštanje zrakoplova, radionice za popravak zrakoplova, motora i sustava, kao i prostorije za smještaj letačkog i tehničkog osoblja.

Prema tipu i namjeni nosači zrakoplova (CV) dijele se na super-nosače (CVB), flotne (CVA), lake (CVL) i eskortne (prateće) (CVE). Ako nosač zrakoplova ima nuklearni pogon u svoj naziv dobiva N (CVN) te registarski broj.


'slow motion' samo za mene

Praskozorje nosača zrakoplova (CV) počinje tijekom Drugog svjetskog rata. Kako i zašto su tijekom japanskog napada na Pearl Harbor teško oštećene sve plovne divizije (bojnih brodova i krstarica) američke Pacifičke flote osim dvije divizije nosača (1. divizija: USS Lexington CV-2, USS Saratoga CV-3 i 2. divizija: USS Enterprise CV-6) još uvijek 'golica maštu'.

No, bilo kako da bilo, nosači zrakoplova danas su doista simboli vojne moći na moru. Moderni nosači zrakoplova moraju udovoljiti potrebama borbenih zrakoplova koje prevoze, vrsti i količini naoružanja koju moraju imati za vlastituobranu, zaštiti, te manevarskim i pomorskim osobinama.


zanimljivi i originalni 'potezi' 'žutog' (shootera) časnika za lansiranje zrakoplova gdje skreće pozornost svih ostalih časnika, a posebice pilota na sebe s porukom za lansiranje


Post je objavljen 18.03.2018. u 17:54 sati.