Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni brodovi

Bojni brod – najveći, najotporniji i najnaoružaniji ratni brod

Bojni brod je vrsta ratnog broda izvanrednih napadajnih i obrambenih sposobnosti. To je najveći, najotporniji (oklop preko 400 mm) i teško naoružani ratni brod topništvom velikih brodskih kalibara (preko 201 mm), odnosno, to je impresivna ratna plovna jedinica najjačega tipa.

Bojni brod je nekoć bio okosnica, temelj ili jezgra ratnih mornarica. Poslije Drugog svjetskog rata, pojavom krstarećih raketa i brzih napadajnih ratnih brodova, uloga i uporaba bojnih brodova polako jenjava, te bojni brodovi imaju sve manju ulogu u mornaricama velikih sila u 21. stoljeću.

Posljednji bojni brod 'umirovljen' (usidren) je 2012., a radi se o američkom ratnom bojnom brodu klase Iowa (USS Iowa BB-61) koji je pretvoren u brod-muzej. Naime, bojni brodovi izgubili su utrku s nosačima zrakoplova koji danas čine jezgro svih velikih ratnih mornarica.


IMS Yamato BB hrabro vodi svoju flotu

Posljednji i najveći bojni brod IMS Yamato potopljen je od američkih ratnih zrakoplova koji su polijetali s nosača zrakoplova. Nekakvi prvi prethodnici strašnih bojnih brodova bili su drednoti (neustrašivi) ratni brodovi koji su prvi tijekom rata nosili brodske topove kalibra 305 mm. Bili su to impresivni i vrlo moćni ratni brodovi.


hrabra obrana posade japanskog BB Yamato

Njemački nazivi 'džepni bojni brod' bila je samo vojnička mjera prikrivanja (KMS Deutschland, KMS Admiral Scheer i KMS Admiral Graf Spee) koje su Nijemci svrstavali u krstarice (oklopnjače) i bojne kruzere, a zapravo su bili pravi bojni brodovi.

Bilo kako da bilo, bojni brodovi doista su bili impresivni i strašni ratni brodovi koji su kratko i hrabro plovili morima, ali su sigurno ušli u povijest ratnih brodova, pa se tako i čin poručnika bojnog broda (OF-2) koji odgovara činu satnika, te čin kapetana bojnog broda (OF-5) koji odgovara činu brigadira još i danas koristi u mnogim ratnim mornaricama.


za sve hrabre mornare i pilote što moru zavjet su dali


Post je objavljen 16.03.2018. u 21:05 sati.