Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narubupameti

Marketing

Muška svinja

Prošli tjedan nakon treninga, dok smo onako umorni časkali, čistačica je u šali rekla:

- Muška svinja. – čini mi se da smo razgovarali o preljubu. Njena izjava me zapekla, bez obzira na šalu.

- Nikada nisam srela mušku svinju. – odgovorila sam joj.

- Imala si sreću.

- Nije to stvar sreće, nego stava. – odgovorila sam, ali više nisam imala prilike obrazložiti svoju izjavu.


Mrzim stereotipe, a ovo je jedan od njih. Vjerujem da se ljudi prema nama ponašaju onako kako im mi dopustimo da se prema nama ponašaju, neovisno o spolu. Ponekad mi se čini da je problem u riječima. Koliko god ih volim, ipak često baš riječi, govor, razgovor, baci dimnu zavjesu. Pa s jedne strane slušamo riječi Volim te i Žao mi je, a s druge strane se ponavljaju ponašanja koja svojom neverbalnom očitošću govore suprotno.

Nije važno tko što govori, nego ono što radi, djela su presudna.

U tom smislu muškarac može postati svinja, ako mu to žena dopusti, on to nije po rođenju ili sam po sebi. Isti muškarac će jednu ženu tretirati s poštovanjem pun kavalirštine, dok će si spram druge dopustiti slobodu omalovažavanja i koristiti ju kao otirač. Vidjela sam to, promatrala na izlascima, kavama i druženjima. Dapače, mislim da oni više uživaju u svojem dobrom izdanju i zapravo u svojoj biti imaju sve same kvalitete kavalira, i to im je tako reći prirodno stanje. Na ženi je da li će izvući ono najgore ili ono najbolje iz muškarca. Prigovoriti ćete mi da mislim kako su žene krive za sve, kako stavljam svu odgovornost na njih. Ne svu, ali poprilično veliki dio. Međutim, to ne proizlazi iz mojeg lošeg mišljenja o ženama, već baš suprotno, iz moje podsvjesne uvjerenosti kako su žene superiorna bića. Stoga ako nam je više dano, od nas će se više i tražiti (to dakako nikad ne bih rekla na glas, i ovdje to kažem samo kako bih bila potpuno objektiva ;) .

Stoga, ne, nikada nisam susrela mušku svinju, i to nije imalo nikakve veze sa srećom. Što ne znači da koji put nisam izvukla ono najgore iz svojeg muža, kao, uostalom, i on iz mene. Muškarci su nježna bića, i ako se s njima pažljivo rukuje, bivaju medom i mlijekom, i posve praktičnim životnim osloncem. Svi smo mi manipulatori, pitanje je samo da li manipuliramo s dragom/drugom osobom na obostranu dobrobit ili na obostranu propast.



Post je objavljen 08.03.2018. u 11:50 sati.