Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zaustavnatraka

Marketing

Odvratnost prema poznatome


Mladi ljudi su beskompromisni. Takvi bi barem trebali biti. Idealisti, iskreni, bez kalkulacija. Starijima to često izgleda naivno, kao proizvod neiskustva. Mlada osoba koja radikalno živi svoju beskompromisnu iskrenost ponekad ulazi u stanje odvratnosti prema poznatome. To je stanje velike tjeskobe, neprestane akutne duševne patnje. O njoj govori Eckhart Tolle u uvodu svoje prve knjige. Ta je odvratnost prema poznatome ogromna šansa za proboj izvan jajeta samozrcaljenja, za odbacivanje kalupa samosažaljivog ega.

Sve što doživljavamo svojim osjetilima spada u poznato i to poznato boja našu svijest vazda istim identitetom, koji vremenom sve više radi na automatskom pilotu, u niskoenergetskom načinu rada, koji međutim nije eko-način rada, već način linearnog poimanja svijeta uslijed nedostatka energije. Eko-način je način koji štedi energiju zbog odsustva samozrcaljenja. Eko-način ne štedi energiju zbog škrtosti, e samo zbog toga da bi je negdje skladištio, a onda je trošio na besmislice i užitke, nego zbog toga da bi tu energiju iskoristio za proboj onkraj horizonta uobičajenih mogućnosti, onkraj obzorja događaja. Tako ušteđena energija stvara žestinu, stanje riješenosti, odlučnost na svakom koraku i u svakoj sekundi. Žestina izaziva zid intenziteta da se oformi iza subjekta, a ne ispred njega. Kada je zid intenziteta ispred, to znači da od njega ne vidimo stvarne mogućnosti našeg mikrokozmosa; kamo god pogledali, taj zid je uvijek ispred nas, i to je jaje samozrcaljenja. Kada je zid iza nas, za sobom ostavljamo osobnu povijest, priču o sebi (dosadnu i zamornu svima osim nama koji se s njom identificiramo), osvrtanje na učinjeno, žaljenje i kukanje nad svojom sudbinom. Svijet je blistav i fluidan, unutar njegove matrice sve se opcije trajno pojavljuju u drhtavu obliku odapinjanja namjere, dakle u obliku izvedivosti, jasnoće, znanja, moći, čudesnoga u konstelacijama.

Odvratnost prema poznatome za mladoga čovjeka potencijalno može biti odskočna daska prema nepoznatom, u kojemu spava naša usanjana božanskost.Post je objavljen 01.03.2018. u 21:04 sati.