Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

PREDSTAVLJANJE knjige kritika i eseja Darije Žilić "Tropizmi 3" (Litteris, 2017.)


Predstavljanje knjige Darije Žilić
'Tropizmi 3 – kritike i eseji '


Gosti:
Darija Žilić, autorica
akademik Zvonimir Mrkonjić, književnik, prevoditelj i književni kritičar
prof.dr.sc. Lahorka Plejić Pojejić Poje, voditeljica odjela za književnost Matice hrvatske

Ponedjeljak, 26. veljače 2018. u 19.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica
a Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

U ponedjeljak 26. veljače 2017. u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, održat će se predstavljanje knjige „Tropizmi 3“ velikogoričke književnice, prevoditeljice i književne kritičarke Darije Žilić. U ovoj knjizi, kao i u ranijim „Tropizmi“ i „Tropizmi 2“, nalaze se književne kritike i eseji o suvremenoj domaćoj i stranoj poeziji i poetskoj esejistici. Tropi, kao stilske figure, poigravanja riječima, književna igra ili igranje s književnim tekstovima. Tropizmi, pojam koji pak pripada biologiji, ovdje je shvaćen kao pomak, korak koji slijedi nakon nastanka poezije, potaknut i izazvan njome, ali definitivno, iako naknadan, ipak samostalan. Književne kritike Darije Žilić služe kao vodič i putokaz o tome što, kako i zašto čitati te predstavljaju vrijedan prilog proučavanju, ali i sumiranju onoga što je aktualno i dobro u suvremenoj poeziji.
U knjizi možete pročitati esejističke tekstove o suvremenoj ženskoj poeziji iz zemalja regije, suvremenim hrvatskim pjesnikinjama, ženskoj poeziji u Iranu, prikaze recentnih knjiga poezije i esejistike stranih i domaćih autora i autorica, pa tako i naših sugrađana Božidara Prosenjaka, Slavice Sarkotić, Katje Matković Mikulčić.
U vremenu kada prostor za pjesničku kritiku nepovratno nestaje iz medija, neka „Tropizmi 3“ budu razlog za povratak poeziji ili barem za jedno ugodno večernje druženje u knjižnici.



Post je objavljen 25.02.2018. u 13:33 sati.