Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

AA+

AA+ vam je dobar renking u bankarskom sustavu
Koliki je u "nebeskom sustavu" ni mi poznato, al ne sluti na dobro

Evo definicija ateizma i agnosticizma iz KKC

BEZBOSTVO ILI ATEIZAM

2123 "Mnogi nasi suvremenici uopce ne uvidjaju intimnu i zivu povezanost s Bogom ili je izricito zabacuju, tako da ateizam treba ubrojiti medju najteze pojave nasega vremena".
2124 Rijec bezbostvo (ateizam) oznacuje vrlo razlicite pojave. Jedan mu je cest oblik prakticni materijalizam, koji svoje potrebe i teznje omedjuje unutar granica prostora i vremena. Ateisticki humanizam krivo misli da je covjek "sam sebi svrha, jedini graditelj i demijurg svoje vlastite povijesti". Jedan drugi oblik suvremenog ateizma covjekovo oslobodjenje ocekuje od njegova ekonomskog i socijalnog oslobadjanja, kojemu bi navodno "religija po svojoj naravi bila zaprekom, ukoliko covjekovu nadu usmjeruje prema (...) buducem zivotu, cime ga odvraca od izgradnje zemaljskog grada".
2125 Time sto odbacuje ili nijece Bozje postojanje, ateizam je grijeh protiv kreposti bogostovlja. Nakane i okolnosti mogu uracunljivost glede te krivnje mnogo umanjiti. Nastanku i sirenju ateizma "mogu nemalo pridonijeti i sami vjernici, ukoliko zanemarivanjem vjerskog odgoja ili netocnim i pogresnim izlaganjem nauke ili takodjer nedostacima svoga vjerskog, moralnog i drustvenog zivota, pravo lice Boga i religije prije sakrivaju nego otkrivaju".
2126 Cesto se ateizam temelji na krivom poimanju ljudske autonomije koja ide cak do nijekanja svake ovisnosti o Bogu. Ustvari, "priznavanje Boga niposto se ne protivi ljudskom dostojanstvu, jer je tom dostojanstvu temelj i savrsenstvo u samom Bogu". Crkva zna "da se njezina poruka slaze s najdubljim zeljama ljudskog srca".

AGNOSTICIZAM

2127 Agnosticizam poprima vise oblika. U nekim slucajevima agnostik odbija nijekati Boga; naprotiv, dopusta da postoji transcendentno bice, ali koje se ne moze objaviti i o kojem nitko nije u stanju nista reci. U drugim pak slucajevima agnostik se ne izjasnjava o Bozjem postojanju, izjavljujuci da je nemoguce to dokazati, dapace da nije moguce to niti ustvrditi niti zanijekati.

2128 Agnosticizam katkada moze sadrzavati izvjesno trazenje Boga, ali moze takodjer predstavljati stanovit indiferentizam, bjezanje od temeljnog problema postojanja i tupost moralne savjesti. Vrlo se cesto agnosticizam izjednacuje s prakticnim ateizmom.



Post je objavljen 24.02.2018. u 11:31 sati.