Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Borbeni rodovi

Oklopništvo – tenkovske postrojbe

Slijedeći borbeni rod u mojem izboru je – oklopništvo, a mnogima poznatiji kao tenkovi. Dakle, za oklopništvo je sve počelo tijekom Prvog svjetskog rata kada su zaračene strane upale u zamku 'rovoskog (pozicijskog) rata'. Pješaštvo je odjednom stalo, duboko se ukopalo na dostignutim crtama!

Bilo kakvi pokušaji pomicanja crte bojišnice i jednoj i drugoj strani redom su 'padali u vodu'. Ti siloviti juriši i masovne navale, Prvoga svjetskog rata, uopće nisu davali nikakvih rezultata, a osvojenih nekoliko metara protivničkog ozemlja plačalo se tisućama života vojnika pješaka ... to je postalo nedopustivo, ali zapovjednici nisu pronalazili rješenja.


korejski tenk 'Crni panter' K-2

Svima je postalo kristalno jasno da se mora u taktiku ratovanja vratiti – manevar. Bila je to 'zora oklopnjaka' s kojom će sve početi, pa iako su u početku zabilježili neuspjeh, više ih nitko nije mogao maknuti s tog strašnog i krvavog teatra Prvoga svjetskoga rata. Naime, pojavili su se 1915. u namjeri da probiju guste redove bodljikave žice.

Osim što su izazvali veliko ćuđenje i zaprepaštenje kod jedne i druge zaračene strane nešto bombastičnije nisu izveli. Bili su to preglomazni i teško pokretljivi britanski tenkovi tip 'Mark I'. Drugi put pokušali su francuski tenkovi tipa 'Schneider CA' no ni oni nisu pokazali ono što se od njih očekivalo. No, treći je pokušaj urodio plodom. Tijekom bitke kod Cambraia britanski tenkovi uspješno su probili snažno utvrđenu njemačku crtu rovova i kretnica nazvanu – Hindenburgova crta.

Dakle, traktor koji je opremljen topom i strojnicom, kreće se i otporan je na zrna i fragmente mina i granata tako je u povijesti ratovanja napokon izašao na pozornicu i na njoj će ostati sve do današnjih modernih dana. Danas su tenkovi izuzetno moderno opremljeni radarima, laserskim ciljničkim napravama i automatskim topovima koji su smješteni u daljinski upravljačkim oružanim sustavima ...

Koliko god da se tenkovi brzo i moderno razvijaju i dalje ostaju ranjivi bez pratnje rodova borbene potpore kao što su inženjerija, topništvo ... iz zraka im stalno prijete helikopteri, zrakoplovi, a sa zemlje 'vrebaju' ih laki tenkovi - lovci tenkova. No, ipak, tenkovi i dalje ostaju jedini koji mogu kombinirati brzi pokret, ubitačnu paljbu i snažan udar, a to je ono što je itekako potrebno za postizanje pobjede.


tenkisti Hrvatske vojske u obuci gađanja


Post je objavljen 18.02.2018. u 11:44 sati.