Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Borbeni rodovi

Desantno pješaštvo – mornaričko (morsko-desantno) pješaštvo

Već sam prije napisao da u skupinu desantnog pješaštva ulaze padobransko i mornaričko pješaštvo. Današnje moderne vojske, one većih budžeta, mornaričko (pomorsko) pješaštvo razvile su kao poseban borbeni rod – marinci. O marincima ću nešto više napisati u slijedećem članku. Danas je na redu mornaričko pješaštvo.


desant (iskrcavanje na Normandiju (sektor 'Omaha')

Mornaričko (pomorsko) pješaštvo specijalizirano je (temeljna zadaća mu je) borbena potpora pomorsko-kopnene operacije (zauzimanje obale i borba za mostobran). Danas su u većini zemalja (onih manjih, pa tako i u Hrvatskoj) mornarički pješaci u sastavu ratne mornarice, dok su, kao što sam već prije zapisao, u onim većim zemljama to marinci kao zaseban borbeni rod vojske.

Kroz vojnu povijest, dakle u samom početku, mornaričko pješaštvo imalo je malo drugačije zadaće. Tako su kod Rimljana ukrcani legionari služili za prijelaz na protivnički brod i prijenos pomorske bitke koja se od tog trenutka odvijala kao bitka na kopnu. Kasnije, ukrcani pješaci, pored zadaće borbe protiv protivničkih mornara, dobivaju i zadaću obrane vlastitog broda, ali i policijsku zadaću zaštite broda od pobune mornara (posade).


desant (iskrcavanje) na Iwo Jimu

Prvo organizirano mornaričko pješaštvo ustrojio je u Veneciji dužd Enrico Dandolo tijekom osvajanja Bizanta (1203. – 1204.). Kasnije slijedi ga španjolski kralj Carlos I (1537.), pa Portugal (1618.).

Na kraju, provedba pomorskog desanta uz provedbu nasilnog prijelaza rijeke najteži je oblik borbe i iziskuje izuzetno duge i temeljite priprave, a gotovo uvijek uzima najveće gubitke u ljudstvu i tehnici. Danas postoje dvije inačice, dva pristupa , dvije taktike provedbe pomorskih desanata. Tako postoji istočna (ruska) i zapadna (američka) taktika, a obije su gotovo identične s malim razlikama.


zapadni (američki) pristup – taktika desantiranja (iskrcavanja) na obalu


istočni (ruski) pristup – taktika desantiranja (iskrcavanja) na obalu


Post je objavljen 11.02.2018. u 09:11 sati.