Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Borbeni rodovi

Desantno pješaštvo - padobransko (zračno-desantno) pješaštvo

Dakle, u skupinu desantnog pješaštva možemo ubrojiti padobransko (zračno-desantno) i mornaričko pješaštvo. Eh, sada ovdje opet treba razlikovati i ne pomiješati ova pješaštva s marincima ili specijalnim postrojbama koje također mogu izvesti jedan od ovih narečenih (okomitih) manevra.


operacija 'Market Garden'

Padobransko pješaštvo načelno djeluje u sastavu zračnih snaga, a isto tako mornaričko pješaštvo djeluje u sastavu mornaričkih snaga. Marinci i ostala pješaštva mogu biti prevoženi zrakoplovima ili brodovima i s njih vršiti desant, ali opet s time što marinci u svom sastavu imaju vlastite zrakoplove, ili čak i desantne brodove.

No, dobro, o marincima kao pješaštvu pisat ću posebno i nekom drugom prilikom. Vratimo se padobranskom pješaštvu. Prvo povijesno vojno iskakanje padobranom upisano je u daleku 1918. kada su Talijani Alessandro Tandura, Ferruccio Nicoloso i Pier Arrigo Barnaba iskočili iza austro-ugarskih crta kod Vittorio Veneta, no, to je bilo samo poradi izviđanja i ograničenih sabotaža.

Prvo pravo vojno padobranstvo (Fallschirmjäger) razvili su i masovnije počeli rabiti Nijemci tijekom 2. svjetskog rata. Ubrzo su ih slijedili Englezi, Amerikanci, a kasnije i Rusi. Danas zemlje koje imaju padobransko pješaštvo mogu se na prste nabrojati: SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, UK, Italija, Indija, Španjolska, Argentina, Australija i Južna Afrika.

Padobransko pješaštvo, oprema, obuka i održavanje vrlo su skupi, a time si ga mogu priuštiti samo bogate zemlje (vojske). Namjena padobranskog pješaštva je zauzimanje strateških ciljeva poput zračnih luka, mostova ili pak razvlačenje obrane protivnika.

Obuka vojnika padobranaca zahtjeva visoku psiho-tjelesnu spremnost i zdravstvenu sposobnost. Obuka je dugotrajna i skupa, a i sami prijevozni zrakoplovi za padobrance nisu baš jeftini. Provedba manevra izuzetno je složena te iziskuje i posebnu obuku padobranskih časnika koji moraju svladati dodatne vještine za vođenje padobranskih postrojbi.

Od trenutka kada vojnik padobranac iskoči iz zrakoplova pa do trenutka prizemljenja na tlu prate ga mnogi izazovi i opasnosti (da li razviti padobrane koji se duže mogu zadržati u zraku i takvima lakše upravljati, ili pak kraće i brže propadajuće zrakoplove koji smanjuju opasnost izloženosti u samome zraku).

Nakon prizemljenja vojnik padobranac mora svoju opremu i naoružanje čim prije dovesti u poziciju za djelovanje (oprema i naoružanje iziskuju strogo pakiranje i osiguranje od gubitka istoga u zraku tijekom pada). Kada se opremi i pripremi za borbu vojnik padobranac mora pronaći svoje suborce i svog zapovjednika (nikada cijela postrojba ne padne na isto mjesto).

Tek tada kada se to sve provede padobranci mogu djelovati sukladno zadaćama zbog kojih su i spušteni u određeno područje.


američki 'vrišteći orlovi'


Post je objavljen 10.02.2018. u 12:43 sati.