Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blokirani

Marketing

Tovarnik



Poštovane kolege, danas neki u sabornici nose ovu bijelu traku na ruci da se podsjetimo na 75 hrvatskih žrtava u Tovarniku koje su ubili srpski imperijalisti. Danas je dvadeseta godišnjica ukopa tih žrtava", započeo je u Saboru svoje izlaganje Željko Glasnović, podsjećajući na stravični zločin JNA, srpskih i četničkih snaga koji se je dogodio 22.09.1991.

Glasnović je saborske zastupnike podsjetio kako traku nosi i zbog toga što želi zastupnike podsjetiti i na one koji su za zločine odgovorni, "a danas sjede u Saboru".




"Najmlađa žrtva bila je stara samo šest mjeseci, dakle beba , a najstarija 104 godine. Najmlađa žrtva silovanja bila je djevojčica od samo pet godina, a najstarija je imala 80 godina", rekao je general Glasnović i dodao: "Ako to ne znate, bolje da i to zapamtite. Za ove zločine nitko nije odgovarao u Hrvatskoj".

Danas se obilježava dvadeseta godišnjica ukopa 48 mještana ekshumiranih iz masovne grobnice. Tovarnik je prije 27. godina dao veliku žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Imena njih 72 na spomen obilježju trajno podsjećaju na žrtvu koju su podnijeli. Postrojbe JNA, paravojnih postrojbi iz Srbije i domaćih četnika, slomile su 22. rujna 1991. malobrojnu i slabu obranu sela, nakon čega je započelo sustavno i plansko ubijanje, mučenje, pljačkanje i raseljavanje hrvatskog i nesrpskog stanovništva.

U kakvim uvjetima su živjeli Hrvati u Tovarniku nakon okupacije - dovoljno je sjetiti se kako su svi Hrvati morali nositi bijele trake oko ruke i imati bijele plahte na kući, a 'policijski sat' vrijedio je samo za Hrvate. Za barbarska ubojstva 75 osoba u Tovarniku i mučenja još nitko nije odgovarao.



Osječko Županijsko državno odvjetništvo nedavno je odbacilo kaznenu prijavu novinarke Karoline Vidović Krišto i povjesničara Josipa Jurčevića protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin protiv ratnih ranjenika i bolesnika te civilnog stanovništva, navodeći kako “nije potvrđena sumnja da je Stanimirović počinio zločine za koje se tom prijavom tereti”.

Postavlja se pitanje zašto su sva svjedočenja očevidaca o dr. Vojislavu Stanimiroviću bezvrijedna, kao primjerice Slavice Popović, supruge hrvatskog branitelja Marijana Popovića, koja ga je ranjenog skrivala nekoliko dana? Po njezinu iskazu, u kuću je došao dr. Vojislav Stanimirović i doslovce joj rekao: „Slavice, gdje ti je Marijan? Mi ga već tri dana tražimo, on je ratni zarobljenik, ja ga moram predati i poslat ću po njega.“ Nakon toga u kuću su došla trojica naoružanih milicajaca i u njezinoj nazočnosti odvela supruga. “Poslije smo doznali da je Marijan ubijen 7. listopada i zakopan na njivi prema Šidu. Danima nakon što je Marijan odveden, dr. Ljeposava Stanimirović mi je lagala kako je moj suprug u Sremskoj Mitrovici i da se oporavlje, a u to vrijeme on je već bio ubijen.”

Svjedok Pero Markanović je 10. lipnja 2010. godine u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku, posvjedočio kako je njegov otac Ante Markanović odveden na ispitivanje u Cvejićevu kuću gdje je i zatočen. Osobe koje su isto bile zatočena Pero Nikolić i Dragan Nakić rekle su mu da je njegov otac na ispitivanju bio pretučen. Doveden je u prostoriju pred ponoć, pretučen i krkljao je, a u jutarnjim satima su ostali zatvorenici primijetili da je preminuo. Prema kazivanju Dragana Nakića zatočenici su primijetili da je njegov otac premimuo te su rekli stražarima, nakon čega je došao dr. Vojislav Stanimirović u uniformi i s oružjem koji je, kao liječnik, utvrdio smrt njegova oca. Nakon toga su četvorica iznijela njegova oca i više se nisu vratila.

Svjedok Đuro Dominković iz Tovarnika 11. veljače 2011. godine na Županijskom sudu u Vukovaru pred sucem i sudskim vijećem pod prisegom svjedoči da je dr. Vojislav Stanimirović došao i utvrdio smrt Ante Markanovića, koji je preminuo od batina. Sjeća se da je Ante Markanović 1. listopada 1991. godine, oko 8 sati preminuo od batina. Tijelo Ante Markanovića su stavili u deku i odnijeli na groblje. Toga 1. listopada 1991. godine deset ljudi su odveli iz kuće dr. Cvejića. Svi su ubijeni.

Svjedokinja Slavica Popović iz Tovarnika jedna od oštećenika i svjedokinja u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila da je nekoliko dana u listopadu 1991. godine skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odvela ga.

Vojislav Stanimirović je sudjelovao 1991. godine vrlo aktivno kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandanta saniteta i organizatora zdravstva za Srijem“ zajedno s četnicima u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i bio je nadležan svojoj supruzi dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću, koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj i ratni zločin u Tovarniku, naknadno bez pregleda tijela ubijenih Tovarničana i danima nakon stvarne smrti, izdavali krivotvorene i lažne potvrde o smrti i uzroku smrti. O tome mogu i danas posvjedočiti brojni preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, još u rujnu 1991. godine pokopali nekoliko desetaka mučki ubijenih branitelja i civila.

Stanimirovićevi mrtvozornici su 1991. godine i žive mještane Tovarnika: Milu Ivančića (1928.), Đuru P. Grgića (1967.) i Zoru Milovanović – Baličević (1948.), proglasili mrtvima i izdali krivotvorene i lažne potvrde o smrti i uzrocima smrti, što nedvojbeno upućuje na njihovo „odrađivanje“ prljavog posla za okupatorsku vlast.

Istražujući ratni zločin u Tovarniku i prateći suđenje osnovano se sumnja da su dr. Vojislav Stanimirović i njegova supruga dr. Ljeposava Stanimirović u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

Zataškavanje ratnog zločina

Skandalozno je da u objavljenoj prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Vukovaru od 23. travnja 2012. godine za počinjenje ratnog zločina 1991. godine u Tovarniku u tekst presude nisu „namjerno“ uvršteni najbitniji dijelovi iskaza svjedoka koji govore o krimenu dr. Vojislava Stanimirovića, njegove supruge dr. Ljeposave Stanimirović.

Sramotno je da su u istoj presudi unijete sve krivotvorene i lažne potvrde o smrti i uzrocima smrti mučki ubijenih Tovarničana s kojima su dr. Ljeposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović zataškali pokolj i ratni zločin u Tovarniku.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik







Post je objavljen 31.01.2018. u 12:58 sati.